TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.01.2015 10:53:37

Koupi vily vyjednali kancléři sponzoři prezidentovy kampaně!

Na vilu v pražských Strašnicích, kterou koncem minulého roku pořídil za 5,5 milionu, upozornila Mynáře pražská realitní společnost MM reality. Klíčovou roli při obchodu pak sehrála brněnská Společná advokátní kancelář Jiří Jestřáb&Richard Tománek, shodou okolností významní sponzoři prezidentské kampaně.

"Je jsem požádal, aby vedli jednání s panem doktorem Vítem Širokým (advokát, který vilu Mynářovi prodával - pozn. red.). Toho jsem viděl jedinkrát v životě - ve chvíli, kdy jsem byl podepsat smlouvu na dům. Nikdy jindy,“ řekl kancléř v rozhovoru pro LN.

Informace o tom, kdo koupi domu zprostředkoval, je přitom v příběhu Mynářovy nemovitosti klíčová. Vilu totiž šéf prezidentské kanceláře koupil za mimořádně výhodnou cenu. V roce 2005 stála přes osm milionů. Znalecký posudek později dokonce stanovil tržní cenu na 13,4 milionu. Dosud se zdálo, že nitky vedou pouze k Praze 10, kde „vládne“ Tomáš Hrdlička.

Vytrvalí sponzoři Brněnská advokátní kancelář, která za kancléře vyjednávala podmínky transakce, totiž není ledajakým uskupením. Sám Mynář ji označuje za „spřátelenou“. Její dvě hlavní tváře - Jiří Jestřáb a Richard Tománek - byly jedněmi z hlavních sponzorů prezidentské volební kampaně Miloše Zemana. Jestřáb daroval 1,05 milionu korun, Tománek pak 800 tisíc.

Nejsou to jediné penězovody směrem k dnešnímu osazenstvu Hradu od brněnských advokátů. Již v roce 2010, kdy Mynář předsedal Straně práv občanů (SPO), Jestřáb prozemanovské partaji poslal 230 tisíc. Právníci chovali ke straně sympatie dlouhodobě. V roce 2012 jí darovali po 300 tisících, k tomu dalších 600 tisíc přidaly jejich firmy K. L. H. Holding a Barber&Buddha.

Mynářovy advokáty s Hradem propojují i jiné vazby. V říjnu 2013 týdeník Euro informoval, že do právní sekce kanceláře prezidenta, konkrétně do pozice konzultantky odboru legislativy a práva, nastoupila bývalá advokátka Barbora Jestřábová. To není nikdo jiný než dcera Jiřího Jestřába. Dalším důkazem těsného propojení je Nadační fond prezidenta republiky Miloše Zemana. Jeho revizorem, který zastupuje funkci dozorčí rady, je právě Jestřáb.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688