BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  29.01.2015 12:27:14

Řecko již úřaduje, euro oslabuje, NZD po zasedání banky pod tlakem+ analýza EUR/USD, USD/JPY STŘÍBRA

Včera večer vyvrcholilo zasedání americké centrální banky (Fed). To nepřineslo žádné zásadní novinky, proto byla reakce trhu na tuto událost marginální. Banka potvrdila svá předchozí slova, že ke zvyšování úrokových sazeb, a tedy k utažení monetární politiky, plánuje přistupovat s největší opatrností. To znamená, že měnové politikaUSA zůstane beze změny ještě po několik nejbližších setkání.  Tržní konsenzus počítá s tím, že by k utažení měnových podmínek mohlo dojít na konci druhého nebo ve třetím kvartálu letošního roku.

Fed včera potvrdil, že situace na domácím trhu práce se viditelně zlepšuje. Co se týče inflace, tak banka vnímá zpomalení jejího růstu jako přechodný jev ovlivněn hlavně nižší cenou ropy a energií. Cenová hladina může podle jejich odhadů v nejbližších měších nadále klesat, avšak ve střednědobém horizontu by měla stoupnout k cílové hodnotě 2 procent. Budoucnost americké monetární politiky bude podmíněna dalším vývojem na americkém trhu práce a cenové hladiny.

Vlády nad hlavním měnovým párem EUR/USD se chopilo opět Řecko. Evropské unii pomalu končí roční sankce vůči Rusku. Unie je zamýšlí nejen obnovit, ale dokonce zpřísnit.  Nicméně Řekové podle všeho plánují tyto sankce vetovat, neboli vyměnit souhlas se sankcemi za odpuštění části dluhu. Otázkou je, jestli jim takovéto vyjednávání v unii projde. Finanční trhy dávají řeckým plánům jasně červenou. Výnosy 3letých státních dluhopisů vzlétly na 18 procent, výše než 5ti nebo 10leté, což znamená, že investorská důvěra vůči Aténám v krátkodobém horizontu výrazně klesá. Akciový index včera ztratil přes 10 procent. Řecká vláda již úřaduje a nešetří. Během včerejška zastavila probíhající privatizace státních firem, zároveň přislíbila zvýšení důchodů, stejně jako záměr ukončit přebytkové hospodaření.

Novozélandský dolar (NZD) v noci oslabil na 4letá minima vůči USD (0,7314) poté, co centrální banka (RBNZ) nejen že odmítla další zvyšování úrokových sazeb, proces, jejž loni započala, ale navíc naznačila možnost sazby snížit. Proražení kulatého čísla 0,7300 (NZD/USD) pak měnovému páru otevře další cestu dolů. Po těchto slovech banky opět vzrostly šance na snížení úrokových sazeb i v sousední Austrálii. Ještě včera po datech vyšší inflace trhy očekávaly v poměru 1 k 10, že RBA příští týden sníží úrokové sazby. Po včerejším projevu RBNZ se tyty sázky zvýšily na 50 k 50 a AUD oslabil.

Ropa včera opět oslabila poté, co zásoby této komodityUSA dosáhly 80 letých maxim, což potvrzuje dosavadní důvod poklesu ceny této komodity, a to že nabídka na trhu stále převyšuje poptávku.

EUR/USD včera opustil korekční rostoucí kanál a opět začal klesat. Pomocí klesajícího kanálu by mohl oslabit až k hodnotě 1,12238 případně i k předchozím minimům.

USD/JPY na 4hodinovém grafu konsoliduje v trojúhelníku. Proražení trojúhelníku mu pak otevře směr pro další pohyb. Na tomto páru momentálně preferujeme krátké pozice.

Stříbro rovněž jako EUR/USD opustilo rostoucí kanál a směřuje na jih. Nyní bojuje s hodnotou supportu 17.60. V případě jejího proražení směrem na jih lze očekávat pokles až k hodnotě 17,10.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688