Research (ČP Invest)
Okénko investora  |  23.02.2015 17:00:42

Akcie nejsou drahé, mají ještě potenciál

Optimisté vyhánějí akciové indexy na nová maxima a pesimisté bijí na poplach a vyzývají k přesunu aktiv do klidnějších vod. Kdo z nich má pravdu? Zde jsou jejich argumenty.

Již šestým rokem v řadě jsme byli svědky rostoucího akciového trhu. Každého investora tedy zajímá, zda bude růst pokračovat, případně jestli má realizovat zisky a přesunout prostředky do jiných méně rizikových aktiv, nebo zda má držet hotovost a čekat na případný propad akciových trhů. Dnes tedy stojíme před otázkou, zda jsme na konci klasického cyklického oživení podporovaného expanzivní monetární politikou nebo jsme na začátku déle trvajícího strukturálního růstu.

Může se zdát, že historie nám předkládá dvě protichůdné odpovědi. Na dvacetileté bázi bychom měli v současné chvíli realizovat zisky, protože trh dosáhl vrcholu definovaného horní rovnoběžnou přímkou cenového kanálu – viz graf č. 1. Jde o taktiku ochrany dosaženého zisku pro investora, který v posledních dvaceti letech buď investoval na pravidelné bázi, nebo investoval jednorázově kdykoliv v tomto období v dolní polovině vytyčeného kanálu.

 Strukturální růst 

Graf č. 1 – Vývoj amerického akciového indexu S&P500 (zdroj: Bloomberg)

 

Pokud se ale na trh podíváme z trochu větší dálky, než je posledních 15 až 20 let, a vezmeme v úvahu i fundamentální analýzu, tak zjistíme, že se můžeme nacházet na začátku strukturálního růstu, který i začínajícímu investorovi nabízí příležitost pro zhodnocení finančních prostředků. Ostatně graf č. 2 ukazuje americký akciový trh z delšího časového úseku. Takže výše zmínění investor, který by již nyní mohl realizovat zisky, by měl stále zůstat zainvestován v akciích, a tím zvýšit výkonnost svého portfolia.

 

 2

Graf č. 2 – Vývoj amerického akciového indexu Dow Jones Industrial Average (zdroj: Bloomberg)

 

Jsme tedy na konci cyklického oživení (graf č. 1) nebo na začátku rostoucího trhu (graf č. 2)? V prvé řadě si musíme odpovědět, zda současný nepřetržitý růst nevytvořil valuační bublinu na akciích. Graf č. 3 ukazuje vývoj poměru ceny k zisku akciového indexu S&P500. Přerušovaná fialová linka je dlouhodobý průměr za posledních 60 let. Z grafu je patrné, že poslední dva roky růst cen akcií doháněl dlouhodobý valuační průměr. V současnosti tedy máme akcie neutrálně zaceněny, a to i přes jejich historická maxima.

Akcie nejsou drahé, jak se mnozí domnívají. Proto možnost větší korekce z grafu č. 1 pozbývá na své síle. Naopak druhý scénář (začátek strukturálního růstu) je více pravděpodobný. Jednak k částečnému proražení cenového kanálu (viz graf č. 1) již došlo a dále data z amerického hospodářství naznačují, že se tamní ekonomika nadechuje k dalšímu růstu. Přičteme-li k tomu ještě těsnou korelaci mezi zisky společností a vývojem akciového trhu (graf č. 4), tak zlepšení ekonomických podmínek povede i k růstu akcií.

 

 3

 

Graf č. 3  – Vývoj poměru ceny k zisku akciového indexu S&P500 (zdroj: data.okfn.org)

 4

Graf č. 4  – Vývoj korporátních zisků amerických společností a akciového indexu S&P500 (zdroj: data.okfn.org)

Ovšem na trhu existuje mnoho oprávněných „ALE“ a zástup pesimistů může začít vyjmenovávat důvody, proč ekonomické oživení nepřijde. Mohou přijít s argumenty jako deflace, špatná alokace kapitálu kvůli zásahům centrálních bank, fiskální deficity, nepříznivá demografická situace, snižující se produktivita práce, nedostatek přírodních zdrojů apod. To vše jsou argumenty, které není radno brát na lehkou váhu. Dle mého názoru je zakopaný pes v tom, že pesimisté neberou v potaz historický vývoj a dívají se na trh s klapkami na očích. Tudíž v zorném poli vidí pouze posledních několik let. Podívejme se ale na celou situaci z jiného úhlu pohledu. Na každou otázku, která vyvolává pochyby o strukturálním růstu, se můžeme dívat z jiné stránky.

  • Vyvolají deflační tlaky permanentní stagnaci? Nebo úrokové sazby zůstanou na nízkých úrovních ještě několik let či desetiletí?

 

  • Zapříčiní nízké úrokové sazby špatnou alokaci kapitálu? Nebo naopak donutí nyní dobře kapitalizované domácnosti a firmy ke zvýšení cizích zdrojů, které povedou k vyšší ekonomické aktivitě?

 

  • Budou mít současné státní dluhy a fiskální deficity za následek snížení ekonomického růstu? Nebo využijí vlády cyklického růstu k vyšším fiskálním stimulům, protože cyklický růst zlepší veřejné rozpočty?

 

  • Bude bránit zhoršující se demografická situace ekonomickému růstu nebo dojde k uvolnění migrační politiky ve vyspělých zemích? Tím by lidé z rozvíjejících se zemí dostali příležitost zvýšit své příjmy a spotřebu. Přitom rozvíjející se země tvoří již nyní polovinu světového HDP.

 

  • Bude i nadále pokračovat slabý růst produktivity práce nebo jsme na prahu další vědecko-technické revoluce v podobě umělé inteligence, biotechnologie a robotizace?

 

  • Dojdou lidstvu nerostné suroviny, nebo díky stále efektivnějšímu využívání současných zdrojů, objevování nových technologií a nových zdrojů máme jako lidstvo dostatek zdrojů? Kolikrát jsme již slyšeli, že dojde ropa?

 

Před rozhodnutím, zda jsme na konci klasického cyklického oživení podporovaného expanzivní monetární politikou nebo jsme na začátku déle trvajícího strukturálního růstu, by si každý investor měl pokládat výše uvedené otázky.  Problém je v tom, že nikdo si nemůže být jistý odpovědí, protože strukturální trend není záležitostí několika dnů nebo měsíců a rozhodnutí musí být vždy na investorovi a jeho přístupu k riziku.

Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVEST ČP INVEST investiční společnost, a. s.  je součástí finanční skupiny Generali, která se 77 tisíci zaměstnanci po celém světě a se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a v regionu střední a východní Evropy, kde je jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti GPH.


Společnost ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování od roku 1991 a za dobu svého působení se stala přední investiční společností v České republice. Aktuálně spravuje majetek přesahující 29 miliard Kč. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem fondů Generali PPF Invest. Správa portfolií fondů ČP INVEST i Generali PPF Invest byla svěřena společnosti Generali PPF Asset Management, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688