Research (ČP Invest)
Okénko investora  |  02.03.2015 12:08:10

Vydělat tisíce procent na jedné akcii je takřka nemožné. I když trefíte tu správnou firmu, neunesete propady

 

Pokud byste před deseti lety koupily akcie společnosti Apple, dnes byste měli na kontě zisk skoro dva a půl tisíce procent. Představa je to pěkná, ale opravdu udržet ziskovou akcii tak dlouho dokáže na světě jen hrstka investorů. Vysvětlím proč.

 

Představte si, že jste nejlepší ve výběru společností, které budou lídry ve svém oboru. Prostě máte talent na vyhledání dalších „Microsoftů“ – tedy společností, které dokáží měnit svět a které mají potenciál k obrovskému růstu a v budoucnosti budou nejvíce ziskové. Navíc si představte, že máte schopnost tyto firmy „vyčenichat“, ještě když jsou v plenkách a téměř nikdo je nezná. Investice do firem jako Google, Apple, Tesla nebo Netflix v jejich počátcích se nyní počítá v tisících procentech. V tomto případě byste pohádkově zbohatli. Ovšem i kdybyste tuto schopnost měli, tak pravděpodobnost, že byste opravdu zbohatli, je velmi nízká.

 

Důvodem je způsob chování člověka, které je primárně nastaveno tak, aby přežil, a tedy minimalizoval riziko nepřežití. Následně nebudu přežitím považovat boj o holý život, ale spíše finanční zabezpečení jednotlivce a jeho rodiny. Doba se přece jen trochu posunula a kyj v drtivé většině případů již není potřeba. Člověk je prostě nastaven tak, že nechce snášet bolest a nejistotu. A právě nejistota by vás od pohádkového bohatství odvrátila.

 

Mnoho investorů se již někdy podívalo na vývoj akcií Applu a při tom proneslo: „Kdybych byl býval koupil akcieroce 2003 za 1 dolar a prodal dneska, to bych ze sto tisíc korun měl skoro 12 miliónů korun plus navíc vyplacené dividendy.“ (Odhlížím od měnového rizika, kterému se mimochodem lze velmi levně vyhnout díky měnovému zajištění – pro ilustraci používejme neměnný kurz 20:1.) Tato hypotéza je správná, ale problém je v tom, že člověk nechce cítit bolest a nejistotu. Proto kýžených 12 milionů by pravděpodobně na účtu nesvítilo. Nevěříte? Posuďte sami. Přesuňme se zpátky do roku 2003 a vy prozíravě nakoupíte 5 000 kusů akcií společnosti Apple za celkem sto tisíc korun s tím, že společnost má obrovský potenciál k růstu. Na přelomu let 2007/2008 je hodnota vaší investice téměř tři miliony korun. Pro ilustraci - tři miliony korun činí hrubý výdělek zaměstnance za 10 let, bereme-li v úvahu současnou průměrnou mzduČeské republice. Ovšem v následujících 12 měsících investice pomalu ztrácela na hodnotě, až se zastavila na úrovni 1,1 milionu, což je pokles o 63 %. A nyní ruku na srdce. Kdo by snášel bez „ztráty kytičky“, že ze tří milionů je najednou jeden? Kdo by měl klidné spaní? Mnoho investorů by buď v průběhu poklesu prodalo, nebo čekalo opět na návrat zpátky na tři miliony. A potom by investoři uvažovali o prodeji a byli by šťastni, že se akcie Applu opět vrátili na maxima.

 

Jsou ale i skalní příznivci Applu, kteří by IPhone nevyměnili za nic na světě. Tito investoři by v roce 2012, tedy 10 let od počátku investice, drželi akcie v hodnotě 10 milionů korun. Poté ale opět přišlo zaklopýtnutí a akcie se sesunula o 45 % a hodnota investice se snížila o 4,5 milionů – což je 180 průměrných měsíčních platůČR, tedy 15 let práce. To by „zamávalo“ i s asijskými fanoušky Applu, kteří jsou schopni před obchodem nepřetržitě čekat na nový produkt i několik dní. A i přes toto zaklopýtnutí se Apple přehoupl a dnes by investor inkasoval výše zmíněných 12 miliónů korun. Přitom Apple je proti akciím společnosti Netflix slabým odvarem. Netflix od roku 2003 posílil o více než 7 000 %, ale byl také schopen v roce 2011 během pouhých čtyř měsíců ztratit 80 % své hodnoty.

 

Takže problém číslo jedna je vybrat správou firmu. Poté problém číslo dvě - vydržet krušné časy. Tyto dvě podmínky jsou v drtivé většině pro drobné investory nepřekonatelné. V tomto případě je pro drobného investora řešením kupovat trh jako celek, a to na pravidelné měsíční nebo čtvrtletní bázi. Proč trh jako celek? V dlouhém období akciové trhy rostou především díky rostoucí produktivitě práce a permanentně rostoucí peněžní nabídce. Proto když investor nevyžaduje nadprůměrný výnos, ale ani podprůměrný výnos, tak kupovat celý trh je vhodná strategie. Celý trh si může investor koupit různými způsoby. Existují různé cenné papíry „zavěšené“ na akciové indexy. Nebo může zvolit podílové fondy zaměřené na globální hráče. A pravidelné báze investorovi zajistí klidný spánek, protože si neustále průměruje nákupní cenu. Když tedy dojde k poklesu na akciovém trhu, tak si za stejnou částku je schopen koupit větší „koláč“ a nemusí se stresovat časováním trhů, aby nezainvestoval zrovna na vrcholu všech vrcholů.

 
Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVEST ČP INVEST investiční společnost, a. s. je součástí finanční skupiny Generali, která se 77 tisíci zaměstnanci po celém světě a se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a v regionu střední a východní Evropy, kde je jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti GCEE. Společnost ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování od roku 1991 a za dobu svého působení se stala přední investiční společností v České republice. Aktuálně spravuje majetek přesahující 26 miliard Kč. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem fondů Generali Invest CEE. Správa portfolií fondů ČP INVEST i Generali Invest CEE byla svěřena společnosti Generali Investments CEE, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.

 

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec