Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Komodity  |  11.03.2015 10:57:10

Ceny ropy a kurs eura mohou pomoci růstu eurozóny o 1,8%

 

Americká konjunktura by měla ve druhém pololetí pokračovat

• Pokles domácí poptávky donutí čínskou vládu k přijetí opatření

Japonská centrální banka může na jaře sáhnout k dalšímu uvolnění

 


 Globální růst: Hlavní rizika se poněkud změnila

„Jako vždy můžeme interpretovat ukazatele mírného oživení globálního ekonomického růstu na vývoji v několika příštích měsících. Vliv nižší ceny ropy a podpůrných monetárních opatření se projeví přibližně v polovině roku. Do té doby bude pokračovat prudký pokles inflace. Zda tomu bude stejně i ve druhé polovině roku, bude zejména záviset na vývoji cen ropy. Z toho vyplývá, že výhled růstu na několik příštích měsíců není úplně jednoznačný.

Klíčová rizika se v poslední době poněkud změnila. Zatímco nejistoty okolo Řecka budou zřejmě i v budoucnosti způsobovat tržní výkyvy, zdá se, že jde o pouze omezené systémové riziko, které by pro ekonomické zotavení z dnešního pohledu nemělo představovat žádné nebezpečí. Naopak se zvýšilo riziko v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem. Kromě vážného bezpečnostního problému totiž hrozí, že se tento konflikt projeví výrazně i na finančních trzích. Rovněž možné zpřísnění protiruských sankcí by mohlo znamenat hrozbu. K hlavním rizikům dále patří předčasné zvýšení úrokových sazebUSA, které ovšem s ohledem na nejrůznější vnější faktory, nevypadá příliš reálně.

 

USA: Konjunktura by měla růst i ve druhém pololetí
 

Americké hospodářství se nadále zotavuje. Ve srovnání s druhou polovinou roku 2014 ovšem v nižším tempu, což se očekávalo. Nyní způsobují nižší ceny energie určité oslabení v nominálních ukazatelích. Ovšem v příštích měsících by nižší ceny energie měly znamenat pozitivní impuls pro růst spotřeby a pokles výrobních nákladů, což by se v těchto datech mělo projevit. Předzvěstí této dynamiky je již nyní se zvyšující spotřebitelská důvěra.

Také zprávy o zaměstnanosti v uplynulém měsíci vypadají velice dobře: nejrůznější indikátory z pracovního trhu ukazují, že americké firmy mají ještě rezervy. V kombinaci s nižšími cenami energií a silným dolarem tak není možné počítat s nějakým rostoucím inflačním tlakem. Nižší míra inflace spolu s nejistotou okolo Řecka, Ruska a čínské devizové politiky nezbytně zabrání tomu, aby Fed zvýšil úrokové sazby už před polovinou roku. S prvním zvyšováním sazeb lze tak počítat nejspíš až před koncem roku 2015.
 

 
Eurozóna: Nízké ceny ropy a slabší Euro mohou zvýšit růst až o 1,8 procenta

V nadcházejících měsících se očekává ekonomické oživení v důsledku nižších cen surovin a slabšího eura. Odhaduje se, že snížení hodnoty eura o 10 % zvýší v průběhu dvou let hrubý domácí produkt v zemích eurozóny asi o 0,6%. 
O 10 % nižší ceny ropy se projeví za stejné časové období růstem HDP o dalších 0,3 %. Takže vzhledem k tomu, že euro skutečně oslabilo o 10% a ceny ropy účtované v této měně se od poloviny loňského roku snížily o celých 40 %, pouze tyto dva faktory by se měly v následujících čtvrtletích projevit v postupném růstu o 1, 8%.

 
Japonská centrální banka může být už na jaře přinucena k dalším krokům kvantitativního uvolňování

Předběžné signály ukazují na stabilizaci hospodářských údajů. Než ale dojde k nějakému pozorovatelnému růstu, uplyne ještě několik měsíců. Protože inflace nadále klesá, bude s tím zřejmě japonská centrální banka na jaře přinucena něco udělat. Pokud ne, bude riskovat, že zklame očekávání trhů. Před jarním vyjednáváním o mzdách je nutné rovněž počítat se zvýšením mezd, podobně, jako tomu bylo v loňském roce. Vzhledem k tomu, že ceny porostou pomaleji, mělo by to způsobit reálný růst mezd. Rozhodující ale budou strukturální reformy pro vyšší produktivitu podniků.


 Čína: Stagnující domácí poptávka nutí vládu, aby přijala opatření

Poslední zveřejněné ekonomické údaje staví čínskou vládu před velké dilema. Pokles inflace a pokles dovozu jsou symptomem stagnující domácí poptávky. To také vysvětluje snížení povinných minimálních rezerv, k nimž přistoupila Čínská centrální banka na počátku února. V současné situaci se může zdát pro stimulaci růstu lepším řešením oslabení měny. To by prospělo vývozu a inflaci v zemi. Celkově lze říci, tvrdý náraz není pravděpodobný, protože stabilní růst je deklarovaným cílem vlády.

Rozvíjející se trhy: cena ropy rozděluje svět na vítěze a poražené

Pokles inflace je dobrý pro rozvíjející se země, protože otevírá centrálním bankám prostor pro snížení úrokových sazeb. K tomu v uplynulém měsíci sáhly centrální banky v Indii, Egyptě, Peru, Turecku, Rumunsku, Pákistánu a Číně. Spolu s uvolněnější měnovou politikou budou nižší ceny surovin v zemích, které je převážně dováží, znamenat oživení růstu. Zejména to bude patrné zejména v zemích, které mají vysoký podíl exportu, jako je například Korea. Naopak rozvíjející se země vyvážející komodity se budou potýkat se stále většími hospodářskými potížemi. To platí zejména pro Rusko a Brazílii."

 Anna Stupnytska, globální ekonomka Fidelity Worldwide Investment:
 

 

Informace o společnosti Fidelity

 

Fidelity Worldwide Investment (FIL Limited) byla založena v roce 1969 jako soukromá společnost a dnes působí na všech významných finančních trzích jako správce aktiv. Společnost spravuje aktiva zákazníků v hodnotě 370 mld. USD a zaměstnává 6700 lidí ve 24 zemích světa. (Údaje z července 2014.)

 

Upozornění na rizika

 Fidelity Worldwide Investment zveřejňuje výhradně informace o produktech a všeobecné informace a neposkytuje žádné investiční doporučení. Z minulého vývoje hodnoty není možné odvodit prognózy budoucího vývoje. Investování do investičních fondů je spojené nejen s vysokými šancemi na výnos, ale i s vyššími riziky. Proto může například hodnota podílů investičních fondů kolísat a není zaručená. Na vývoj hodnoty mají kromě toho negativní vliv i individuální náklady a poplatky. Investiční rozhodnutí by se mělo v každém případě opírat o informace důležité pro investory, nejnovější zprávy o hospodářských výsledcích a – pokud byla zveřejněná – nejnovější půlroční zprávu. Tyto dokumenty tvoří jediný závazný základ pro nákup. Tyto dokumenty získáte bezplatně v pobočce FIL Investment Services GmbH, Kastanienhöhe 1, D-61476 Kronberg im Taunus, Německo, nebo v UniCredit Bank Austria AG, Vordere Zollamtstrasse 13, A-1030 Vídeň, nebo v UniCredit Bank Slovakia, a. s., Šancova 1/A, 813 33 Bratislava, nebo v Unicredit Bank Czech Republic, a. s., náměstí Republiky 3a, 111 21 Praha 1
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688