Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  27.04.2015 08:21:48

Kontroly ve státní správě v loňském roce odhalily více pochybení

Ze zhodnocení výsledků finančních kontrol hospodaření s prostředky ve veřejné správě za rok 2014 konstatuje MF nárůst objemu kontrolovaných prostředků i počet provedených interních auditů. 

V rámci vykonávaných veřejnosprávních kontrol a interních auditů bylo zjišťováno porušování rozpočtové kázně, přičemž nejčastějšími zjištění se týkala neoprávněného použití nebo zadržení peněžních prostředků poskytnutých ze státního rozpočtu, porušování zákona o veřejných zakázkách  a nesprávné použití poskytnutých finančních prostředků. Vyplývá to ze zprávy ministerstva financí, kterou má Ekonomický deník k dispozici.

Kontroly ulovily více malých ryb

V rámci prověřování vnitřního kontrolního systému bylo v roce 2014 identifikováno celkem 873 skutečností nasvědčujících, že došlo ke spáchání trestného činu ( což je zvýšení počtu zjištění o 51, oproti roku 2013 ).  Tyto skutečnosti s celkovou škodou  v objemu 324 mil. kontrolní orgány postoupily k dalšímu šetření buď Policii České republiky, nebo příslušnému státnímu zastupitelství.

Na první pohled by bylo možné vyložit zvýšený počet odhalených pochybení jako zvyšující se efektivitu finančních kontrol. Jenže ono tomu tak není. Převážná většina podání se týkala zjištění Úřadů práce vztahujících se k pokusu o podvod za zneužití dávek sociální podpory a podání pro neplacení výživného. Nejedná se tedy o nic jiného, než o lov malých ryb. Tomu nakonec odpovídá i výrazně nižší částka vyčíslených škod, jak se sami můžete přesvědčit v přiložené tabulce.

MF1

Veřejnosprávní kontroly hospodaření s veřejnými prostředky: více odhalených škod

Hlavními zjišťovanými  nedostatky se stalo porušování zásad řádné správy a ochrany majetku, nedodržování zákona o účetnictví či porušování zákona o veřejných zakázkách.

V rámci veřejnosprávních kontrol hospodaření s veřejnými příjmy a výdaji bylo zkontrolováno celkem 183.582 mil. veřejných příjmů z celkového objemu 463.038 mil. , což činí 39,65 % z celkového objemu veřejných příjmů kontrolovaných subjektů a 240.094 mil. veřejných výdajů z celkového objemu 597.607 mil. , tj. 40,18 % z celkového objemu veřejných výdajů kontrolovaných subjektů.

Zkontrolovaný objem veřejných příjmů i výdajů oproti předchozím létům roste, u příjmu vzrostl oproti roku 2013 o cca 6,4 % a u veřejných výdajů dokonce o cca 17 %. Výrazně vzrostl i počet ukončených řízení o odnětí dotace, a to zhruba o 80 % oproti roku 2013.

Na základě těchto kontrol týkajících se orgánů a organizací územní samosprávy, bylo podáno 30 podání o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu.

MF2

Veřejnosprávní kontroly a audity finančních prostředků ze zahraničí: Méně závažných zjištění

Nejvíce odhalených pochybení v oblasti čerpání finančních prostředků z Evropských fondů se týkalo způsobilosti výdajů, špatně vedeného účetnictví, nedostatky v zadávání veřejných zakázek atd.

Údaje uvedené v tabulce se týkají porovnání roků 2013 a 2014 v rámci identifikovaných zjištění Auditním orgánem s vysokou a střední mírou závažnosti a vyplývá z ní celkově nižší počet takových zjištění.

Nejvíce závažných zjištění v roce 2014 bylo odhaleno v Operačním programu Doprava, následováno OP Vzdělání pro konkurenceschopnost a OP Výzkum a vývoj pro inovace.

MF3

Petr Nutil


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688