Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Hypotéky  |  04.05.2015 14:49:05, aktualizováno 12.05.2015 15:52:13REKLAMA

Malé byty jdou na odbyt: kromě bydlení jde o zajímavou investici

Nízké ceny hypoték a stagnující ceny nemovitostí vybízí k investici do vlastního bydlení. Mladší páry často upřednostňují menší byt, který je cenově dostupný. Pro bezdětný pár je menší byt ideální volbou, rodina s většími dětmi či lidé s úsporami pak často kupují další menší byt k pronájmu jako investici. 

Ceny nemovitostí za poslední roky výrazně spadly. V mnoha lokalitách začíná pomalé zdražování, ale makléři odhadují, že půjde spíše jen o výjimečné případy a ceny budou plošně ještě pár měsíců stagnovat. Nicméně díky levným hypotékám se otevírá zajímavá příležitost ke koupi vlastního bydlení nebo pořízení investičního bytu. Zájem o byty velikosti garsonky či 1+kk je tak v posledních měsících vysoký. Podle makléřů se taková nemovitost v nabídce realitních společností většinou „neohřeje“ déle než několik týdnů a stejně rychlý je pak její následný pronájem. 

V případě menšího bytu platí, že výše měsíční splátky hypotéky se často blíží ceně nájmu. To znamená, že při stejné měsíční útratě se mladému páru vyplatí pořídit vlastní byt. V momentě, kdy bude rodina čekat přírůstek a bude nutné hledat nové bydlení, je možné původní byt dále pronajímat a tím si zajistit vedlejší příjem. Další možností je jeho prodej, díky čemu získá rodina dodatečné peníze, které může použít jako akontaci u nové hypotéky. 

„V Praze registrujeme vysokou poptávku po garsonkách a 1+kk. Takový byt se velice snadno prodá a ještě snadněji pronajme,“ potvrzuje Dan Kotula z realitní kanceláře RE/MAX Center, podle kterého je důležitá také lokalita bytu a především snadná dopravní dostupnost do centra. Ať již jde o mladý pár nebo stále častější případy singles, dopravní dostupnost a nejbližší okolí domu jsou nejvýraznějším faktorem, který rozhoduje o prodejní ceně bytu. Výhodou pořízení malého bytu je fakt, že výše nájemného často pokryje splátku hypotéky a ještě zůstane drobný objem prostředků jako jistý měsíční příjem, který splacení úvěru naroste na nezanedbatelný příspěvek do rodinného rozpočtu. 

Investice do nemovitostí patří obecně mezi ty nejbezpečnější, přičemž výnos z pronájmu malého bytu v rámci Prahy může být až šestiprocentní. Za současných podmínek tak nevzniká velké finanční zatížení, peníze bude třeba vynaložit pouze na základní vybavení, údržbu a administrativní úkony spojené s nákupem nemovitosti. 

O byt na investici je zájem i v mimopražských lokalitách, kde je zřejmý zájem o pronájem. Nižší nájemné zde obvykle kompenzují také menší pořizovací náklady na nemovitost, její výnosnost je již ale nižší než v hlavním městě.

 

 

 

 









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688