chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  13.05.2015 11:47:17

Spořte si pětistovku měsíčně a mějte v důchodu půl milionu

Osm z deseti Čechů předpokládá, že v penzi budou žít především ze starobního důchodu vypláceného státem. Přitom většina důchodů je jen těsně nad hranicí, která zajišťuje důstojný život. Když si budete pravidelně spořit alespoň pětistovku měsíčně ve třetím pilíři, můžete za 35 let získat i půl milionu korun.

Závislost Čechů na starobním důchodu jako zdroji příjmu ukázal opakovaný průzkum agentury SC&C pro Českou bankovní asociaci. Míra závislosti na státním starobním důchodu se sice snižuje, přesto ale stále zůstává vysoká.

V Česku je obecně velmi nízká úroveň důchodů. A třetina Čechů si na stáří vůbec nespoří. Pravidelné spoření vám zajistí, že se po odchodu do penze nepropadnete hluboko pod životní úroveň zaměstnaného člověka.

Spoření ve třetím pilíři může zvýšit váš příjem v důchodu o více než 30 procent. Důležité je hlavně začít s odkládáním peněz na stáří včas.

Jak se spoří v „novém“ třetím pilíři

V transformovaných fondech třetího pilíře, do kterých už nejde vstupovat, si spoří přes 4,5 milionu lidí, kteří na svých účtech mají 312 miliard. Hospodaření a zhodnocení těchto fondů nesmí podle zákona nikdy skončit v minusu. Tím pádem tyto fondy málo odvážně investují a vklady zhodnocují minimálně. V posledních letech kolem procenta ročně.

Od ledna 2013 mohou noví zájemci o spoření uzavřít smlouvu jen v nových, takzvaných účastnických fondech. V nich mělo na konci roku 2014 skoro 230 tisíc lidí naspořeno 4,84 miliardy korun. Účastnické fondy mohou skončit i v minusu, a proto odvážněji investují a zhodnocení je daleko vyšší.

V účastnických fondech penzijní společnosti nabízejí minimálně tři typy různě rizikových typů spoření: konzervativní, vyvážené a dynamické. Konzervativní a vyvážené fondy, které jsou založeny třeba na dluhopisech, vydělaly loni v průměru 3,3 procenta. Dynamické fondy založené na pohybu akcií vydělávaly v rozmezí od 2 do 13 procent.

Kdo chce, může ze starých fondů přestoupit do nových. Podle kvalifikovaného odhadu, který pro regionální Deník provedla Asociace penzijních společností ČR, do nových fondů přešlo za vidinou lepšího zhodnocení jen 10 až 15 procent klientů.

Ročně až 2 760 korun na státních příspěvcích

Spoření na penzi ve třetím pilíři (nyní „doplňkové penzijní spoření") je jednou z nejvýhodnějších forem zhodnocení peněz na českém trhu. Ke spoření vám přispěje stát až 2 760 korun ročně, můžete uspořit na daních až 1 800 korun ročně a máte možnost příspěvku zaměstnavatele.

Plnou státní podporu získáte, když si budete spořit 1 000 korun měsíčně. Spoření je navíc velmi flexibilní a máte možnost si výši svých příspěvků kdykoliv upravit.

Změny u spoření na penzi

Ministerstvo financí chce od příštího roku zvýšit limit pro poplatky, které mohou lidem účtovat penzijní společnosti. Výměnou za vyšší poplatky ministerstvo počítá s možnými vyššími výnosy penzijních fondů.

Návrh na změnu poplatků je součástí novely, v níž ministerstvo od roku 2016 ruší druhý pilíř penzí. Novela počítá také s otevřením třetího pilíře pro děti nebo s daňovým zvýhodněním pro lidi, kteří si naspořené peníze nechají vyplatit ve formě minimálně desetileté penze – oba návrhy vycházejí z doporučení důchodové komise.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Portál Chytrý Honza nabízí rychlé a objektivní srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Široký výběr, možnost přizpůsobit si produkt na míru, čas na rozmyšlení při rozhodování a zároveň jeho úspora dělají z Chytrého Honzy skutečně platného partnera při řešení osobních financí. Chytrý Honza zájemcům srovná všechny dostupné produkty online, aby si mohli vybrat ten nejvhodnější – od hypotéky, přes pojištění a tarify mobilních operátorů až po dodavatele energií. Od svého vzniku v roce 2009 již Chytrý Honza získal přes 250 000 spokojených zákazníků. Ti si aktuálně mohou vybírat z celkem 18 produktů ve více než 1900 variantách. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 Chytrý Honza získal více než 1 400 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.



Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688