Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  27.05.2015 14:43:25

Brexit: Bank of England vyhodnocuje možné dopady vystoupení z EU


Britská centrální banka posuzuje dopady potenciálního vystoupení z Evropské unie, vyplývá z omylem zveřejněného interního emailu, zaslaného deníku The Guardian. Chystá se Británie skutečně opustit EU?

Hodnocení rizik

Potenciální možností odluky od EU se banka začala zabývat po nečekaném volebním úspěchu britských konzervativců. Premiér David Cameron plánuje veřejné hlasování o setrvání v Evropské unii, a to nejpozději do konce roku 2017, jak slíbil před nedávnými volbami. Reformě EU se věnoval i na nedávném jednání se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Bank of England ( BOE ) tedy poměrně logicky začala připravovat studie o možných dopadech takového scénáře, spolu s vyhodnocováním rizik. Projekt s názvem „Bookend“ unikl na veřejnost přes snahu o utajení nouzových scénářů a jeho existenci pod tlakem potvrdil guvernér BOE Mark Carney.

V situaci, kdy probíhají vyjednávání o setrvání v Unii, by nemělo být překvapením, že s ohledem na zodpovědnost za vyhodnocování rizik podniká za současné situace jisté kroky, uvedl mluvčí banky. Důvodem pro utajování je snaha vyhnout se vtažení banky do nadcházejících politických debat spolu s obavou z poškození postavení Británie jako finančního a obchodního centra.

A tyto obavy, zdá se, nejsou plané. Jak uvedla ve vysílání ČT24 ekonomka Michaela Ševčíková z VŠE, případný britský odchod z Evropské unie by mohl ohrozit londýnské City, protože se ztrátou přístupu na jednotný unijní trh by se zřejmě řada zdejších společností a bank přesunula do finančních center kontinentální EvropyPaříže a Frankfurtu nad Mohanem.

2017 – konec Unie, jak jí známe?

Že plebiscit o setrvání v EU nebyl jen předvolební rétorikou, potvrdil David Cameron ve svém povolebním projevu. Sám premiér se vyjádřil, že „lidé v Británii nejsou s nynějším stavem spokojeni a věří, že Evropa potřebuje změnu“, s čímž souvisí i plánované referendum o britském členství v unii. Otázkou tedy je, zda a jak se podaří nalézt kompromisy v přenesení některých pravomocí zpět do Londýna, jak Britové požadují a jak silné se nakonec ukáže euroskeptické křídlo konzervativců.

Nicméně i přes výrazné vítězství konzervativců není v tuto chvíli nic jasné. Dá se předpokládat poměrně silný odpor britského průmyslu a obchodu proti odchodu z Unie, protože právě je by nejvíce zasáhla ztráta přístupu na jednotný unijní trh. Dodejme, že členské státy sedmadvacítky tvoří zhruba polovinu zahraničního obchodu Velké Británie.

Petr Nutil


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688