Research (ČP Invest)
Okénko investora  |  30.06.2015 16:23:50

Britové, změňte EU nebo z ní vystupte

 

Pořád skloňujeme slovíčko Grexit jako odchod Řeckaeurozóny a zapomínáme na jinou předponu. Brexit - odchod Británie z celé Evropské unie. S vítězstvím Davida Camerona v tamních volbách je téměř jisté, že referendum o setrvání Britů v Unii se bude konat do konce roku 2017. S velkou pravděpodobností ale celé referendum bude pouze hra. Ostrovy budou Evropě vyhrožovat a tlačit na strukturální reformy tohoto byrokratického molocha. Když by to tak ve skutečnosti bylo, tak by to pro všechny znamenalo obrovské plus. Zejména pro EU. Ta potřebuje osekat jako strom směřující do pily.

 

Evropě totiž vznikl centralizovaný systém Brusel, ve kterém rozhodují nikým nevolení jedinci. Jejich odtažitost od domácích problémů je gigantická. Jejich jediným zájmem je rozhodovat o stále větším množství peněz, aby jejich moc byla obrovská, ale odpovědnost vůči voličům, tedy občanům jednotlivých zemí je nicotná. Právě na tyto problémy by měli Britové před svým referendem tlačit. A jestli nic nezmění, ať klidně vystoupí. Zcela chápu rozladěnost tamních obyvatel tím, že posílají své daně na z poloviny rozkradené stavby silnic v Rumunsku a v České republice. Také bych na něco takového nechtěl přispívat.

 

Analytici mnohdy straší, že výstup Británie poškodí dotčené strany. To je ale jen krátkozraký pohled na věc. Pokud si ponechají volnost pohybu lidí, zboží a služeb, nepřijdou Britové o nic. Do rozpočtu jim přibydou libry a z kalendářů jim zmizí jedny zbytečné volby.

 

Autor: Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP INVEST

 
Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVEST ČP INVEST investiční společnost, a. s. je součástí finanční skupiny Generali, která se 77 tisíci zaměstnanci po celém světě a se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a v regionu střední a východní Evropy, kde je jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti GCEE. Společnost ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování od roku 1991 a za dobu svého působení se stala přední investiční společností v České republice. Aktuálně spravuje majetek přesahující 26 miliard Kč. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem fondů Generali Invest CEE. Správa portfolií fondů ČP INVEST i Generali Invest CEE byla svěřena společnosti Generali Investments CEE, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.

 

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec