Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie ve světě  |  24.07.2015 06:00:49

Nokia Technologies představí virtuální realitu a prodá HERE


Nokia Technologies se chce pustit do virtuální reality. Na příští týden ohlásila do Los Angeles, na níž představí svůj nový strategický projekt. 

Nokia podle zdrojů webu Re/Code chystá nějaký produkt z oblasti virtuální reality, není ale vůbec jasné oč by mělo jít. Zdroje mluví pouze o tom, že půjde o konzumní hardware, který už evidentně nebude určen pouze pro čínský trh. Právě na čínském trhu si mimochodem elektronická divize Nokie vede nad očekávání dobře. Třeba tablet Nokia N1, který byl představen v minulém roce, se prodává pouze na čínském trhu; z technologického hlediska se jedná o mutanta s operačním systémem Android s nástavbou Nokia Z.

Nokia Technologie je jádrem, které ve Finsku zůstalo poté, co telefonní divizi společnosti odkoupil americký Microsoft. Nutno poznamenat, že na tom vydělala spíš Nokia než kupec. Největší světový výrobce počítačového softwaru vykázal v posledním čtvrtletí svého finančního roku v důsledku odpisů v divizi Nokia a kvůli propouštění čistou ztrátu 3,2 miliardy dolarůTržby Microsoftu klesly meziročně o pět procent na 22,2 miliardy dolarů. Akcie společnosti se po zprávě snížily o 3,5 procenta.

Nokia Technologies si oproti tomu vede dobře a chystá prodej své mapové divize Here. Divize se bude prodávat konsorciu tří významných německých automobilekBMW, Audi a Daimler. Prodejní cena má dosáhnout 2,5 až 3 miliard eur a finální dohoda by mohla být dokončena koncem měsíce. Dotažení smlouvy momentálně drhne na patentech. Nokia si chce totiž nějaké ponechat, ale automobilky chtějí samozřejmě práva na všechny patenty. Nokia si chce prodejem uvolnit ruce, aby se mohla plně soustředit na dodávky mobilních technologií operátorům.

Podle důvěrných informací se ale má smlouva uzavřít na částce 2,7 miliardy eur a zbývá prý už jen doladit některé poslední detaily. Jakmile dojde k prodeji, německé automobilky jsou připravené přijmout mezi sebe i ostatní, například: Fiat Chrysler Automobiles NV, Renault SA, PSA Peugot Citroën, Ford, Toyotu či General Motors.

-of- 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688