DOVOLENÁ: na co nezapomenout před odjezdem na dovolenou

REKLAMA       Jana Brožková, 31.7.2015
Sezóna letních dovolených je v plném proudu a statisíce Čechů se chystají užít si vytoužené volno za hranicemi České republiky. Před dovolenou se každý z nás snaží zařídit řadu nezbytností, v době hektických příprav je však snadné na něco důležitého zapomenout. Následující rady vám snad přípravy na odjezd usnadní a pomohou v tom, abyste na nic nezapomněli.

Cestovní pojištění

Aby vám zbyly z dovolené jen příjemné vzpomínky, je určitě dobré sjednat si cestovní pojištění. To vám poskytne pomoc nejen v případě zdravotních komplikací, ale asistenční služby, které bývají v ceně pojištění, pomohou například i s jednáním s policií či s tlumočením. V případě zdravotních potíží doporučí operátor asistenční služby vhodné lékařské zařízení a poradí, jak postupovat.  „Při zahraniční dovolené se stává, že někteří lidé bagatelizují zdravotní problém a návštěvu lékaře odkládají až na doma, protože v cizině je často nezbytné zaplatit za ošetření přímo ve zdravotnickém zařízení. Odkládání návštěvy lékaře se ale nemusí vyplatit. Hlavně při déletrvajícím průjmu, silnějších bolestech hlavy, neklesajících horečkách nebo úporné kožní vyrážce je nezbytné navštívit lékaře co nejdříve,“ upozorňuje MUDr. Stanislava Šimková, primářka Infekčního oddělení Thomayerovy nemocnice.

Cestovní pojištění by mělo být složeno nejen z pojištění léčebných výloh a úrazového pojištění, ale také z pojištění odpovědnosti za škody. Tato složka je nesmírně důležitá, i když se na ni často zapomíná. Způsobíte-li například někomu jinému úraz, náklady na léčení a rekonvalescenci se v zahraničí mohou vyšplhat do statisíců korun. Užitečné je potom také pojištění zavazadel či storna cesty.

Cestovní doklady

Před cestou do zahraničí je nezbytné zkontrolovat si platnost veškerých osobních dokladů. Pokud si budete chtít zařizovat cestovní pas na poslední chvíli, nezapomeňte, že vydání trvá dva týdny a žádost smíte podat pouze na úřadě v místě trvalého bydliště. Při cestě do některého ze států Evropské unie vám pro překročení hranic postačí platný občanský průkaz. „Občané ČR k cestám do zahraničí potřebují platný cestovní pas. V rámci cestování po EU je možné cestovat i s platným občanským průkazem. Do některých států je ale potřeba mít cestovní doklad platný nejméně  6 měsíců v době návratu ze zahraničí. To vše si může každý občan ověřit před cestou do zahraničí v cestovní kanceláři nebo právě na příslušném zastupitelském úřadu. Každé dítě do 15 let musí mít svůj vlastní cestovní doklad. O cestovní pas občan žádá v místě svého trvalého pobytu u příslušného úřadu obce s rozšířenou působností, kde si ho i později vyzvedne. Cestovní pas bez strojově čitelných údajů je časově omezen  na 6 měsíců od data vydání. O občanský průkaz lze požádat u kteréhokoliv úřadu obce s rozšířenou působností, nezávisle na trvalém bydlišti,“ přibližuje Mgr. Iva Vojtková, tisková mluvčí Odboru vnějších vztahů a komunikace městské části Praha 3.

Cestování autem

Cestujete-li na dovolenou autem, také si zkontrolujte „papíry“. Přesvědčte se, že máte v pořádku řidičský průkaz, osvědčení o registraci vozidla a doklad o povinném ručení, tzv. zelenou kartu. Pokud je vám více než 60 let, musíte u sebe mít i doklad o zdravotní způsobilosti.

Povinné ručení slouží k úhradě škody, kterou někomu způsobíte provozem auta či motocyklu. Dokladem o tomto typu pojištění je zelená karta, mezinárodní doklad platný ve většině evropských zemí. Zatímco povinné ručení je ze zákona povinné pro všechna registrovaná vozidla, havarijní pojištění je volitelné a pokrývá škodu na vašem vozidle. Havarijní pojištění pomůže v případě krádeží, a to jak celého vozidla, tak i jeho částí, živelních škod či vandalismu. Nemá-li řidič sjednané havarijní pojištění, může si pořídit jeho krátkodobou variantu, např. na 14 dní,“ uvádí Ivana Buriánková z České pojišťovny.

Před cestou si také ověřte platnost technické prohlídky a ujistěte se, že je váš vůz v pořádku, případně na něm nechte provést alespoň základní prohlídku (množství oleje, brzdová kapalina, náplň do klimatizace apod.). Je také vhodné si před cestou do cizí země zjistit, jaké tam platí dopravní předpisy a jaké jsou další důležité požadavky na provoz vozidla. Týká se to především ekologických plaket, reflexních vest či použití navigace.

Zabezpečte svou domácnost

Měsíc červenec podle policejních statistik vloni kraloval na smutné první příčce co do počtu vykradených bytů. Jak dodává kpt. Mgr. Bc. Zuzana Součková, vrchní komisařka Policie ČR: „Návrat z dovolené může směle pokazit vyloupený byt či dům. Podle statistik Policie ČR bylo v období dovolených v minulém roce vykradeno celkem 2938 bytů a rodinných domů.“ Jedná se zde o období červen – září 2014.

Češi si často neuvědomují riziko, kterému vystavují vlastní domov po dobu své dovolené. Průzkum na téma zabezpečení českých domácností v období dovolených, který v minulém roce realizovala Raiffeisen stavební spořitelna, ukázal na zajímavá fakta. „Pouze 18 % Čechů má svou domácnost chráněnou alarmovým systémem a téměř celá třetina respondentů uvedla, že svou domácnost nezabezpečuje při odjezdu o nic více, než když jde na běžný nákup,“ přibližuje výsledky průzkumu Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny. Více jak čtvrtina Čechů uvedla, že na drahé zabezpečení nemá finanční prostředky. Investice do bezpečí vlastního domova je však jedna z těch, které se opravdu vyplatí,“ upozorňuje Jitka Jechová.

Abyste zbytečně nedávali zlodějům šanci a ochránili svůj domov a majetek, zkuste se řídit následujícími pravidly. Jejich dodržováním lze snížit riziko možného nepříjemného překvapení při návratu z dovolené:

O své dovolené se nechlubte na sociálních sítích před odjezdem ani během pobytu.  

Svěřte svým příbuzným či známým klíče, aby mohli vybrat poštu, zalévat květiny a vyvětrat.  

Nezatahujte závěsy ani žaluzie, byt či dům musí působit dojmem, že je stále osídlen.  

Cenné věci raději uložte u známých nebo do bezpečnostního trezoru.

Před odjezdem na dovolenou zkontrolujte, zda jste vypnuli elektrospotřebiče jako TV, počítač, sporák, troubu nebo kotel.

Pokud nechcete během dovolené řešit vytopené sousedy, uzavřete raději i vodu.  

Rozhodně nevypínejte osvětlení na fotobuňku, běžet nechte i chladničku či mrazák.

Především si nezapomeňte ověřit, zdali jsou zapojené a funkční bezpečnostní systémy.

Pokud nemáte pojištění domácnosti, je možné si ho krátkodobě sjednat – jedná se o tzv. pojištění opuštěné domácnosti. To ochrání vybavení domova v době vaší nepřítomnosti. Česká pojišťovna letos pro své klienty připravila speciální akci a pojistku opuštěné domácnosti poskytuje v ceně každého krátkodobého cestovního pojištění sjednaného od 15.6. do 31.8.,“ říká Ivana Buriánková z České pojišťovny. Toto pojištění zajistí komplexní ochranu vybavení domova po celou dobu nepřítomnosti jejího majitele. Nedílnou součástí jsou samozřejmě i asistenční služby, které zajistí rychlou nápravu případných škod v havarijních situacích.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky