Jana Brožková (Bydlet.cz)
Technika  |  03.08.2015 16:25:24REKLAMA

Kotlíkové dotace: od podzimu si zažádejte až o 127 tisíc

České republice stále mnoho lidí používá neekologické zdroje vytápění. Zejména kotle na pevná paliva, kterými topí přes půl milionu domácností v rodinných domech, výrazně zatěžují životní prostředí. Jeho zhoršený stav pak negativně ovlivňuje zdraví všech obyvatel. Účinnost těchto kotlů navíc není zdaleka taková jako třeba u tepelných čerpadel. Ministerstvo životního prostředí od podzimu spouští nový program Státního fondu životního prostředí tzv. kotlíkové dotace, s jejichž pomocí si mohou žadatelé z řad majitelů rodinných domů pořídit nové ekologičtější zdroje vytápění se státní podporou až 127,5 tisíc korun. Mezi nimi i vysoce úsporná tepelná čerpadla NIBE, která splňují přísná kritéria daná Evropskou unií. Příspěvky budou žadatelům přidělovat jednotlivé kraje.

Kotlíkové dotace lze získat v případě, že rodinný dům je nyní vytápěn převážně kotlem na pevná paliva. Program prioritně zvýhodňuje obnovitelné a bezemisní zdroje, jako jsou tepelná čerpadla, a navíc podporuje další technická opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti rodinného domu (tzv. mikro energetická opatření). Podmínkou získání dotace je provedení alespoň jednoho takového malého opatření, pokud již nedošlo ke snížení energetické náročnosti domu v minulosti. Nejsou přitom nutné velké zásahy, stačí i zateplení střechy nebo výměna oken. „Veškerá podpora obměny starých neekologických systémů vytápění je krokem ke zdravějšímu životnímu prostředí. Směřuje současně ke splnění zákonné povinnosti, kdy od roku 2022 bude platit zákaz provozovat kotle první a druhé emisní třídy. Ti, kteří si již nyní vymění tento zdroj tepla za nové tepelné čerpadlo, budou mít splněno. Navíc si moderní vytápění díky dotaci pořídí za výhodnou cenu a do budoucna ušetří při provozu až 80 % nákladů. Tepelné čerpadlo NIBE jim bude vzhledem ke své dlouhé životnosti sloužit po mnoho let. Na vybrané typy poskytujeme dokonce desetiletou záruku, která svědčí o jejich kvalitě,“ uvádí Karel Pacourekgenerální ředitel společnosti Družstevní závody Dražice, která je také výhradním dodavatelem tepelných čerpadel značky NIBE pro Česko a Slovensko. 

Vnitřní systémová jednotka NIBE VVM 310 spolu s tepelným čerpadlem typu vzduch-voda tvoří kompletní systém pro vytápění a ohřev teplé vody 

Na tepelné čerpadlo až 80% podpora

V České republice je přes 350 tisíc kotlů, které je třeba nahradit, protože lokální topeniště se významnou měrou podílejí na škodlivých emisích karcinogenního benzo(a)pyrenu a prachových částic. Cílem programu je pomoci vyměnit minimálně 80 000 kotlů, v první výzvě alespoň 20 tisíc. „Vhodnou náhradou jsou tepelná čerpadla NIBE, která splňují vysoké minimální topné faktory a zároveň přísné parametry stanovené Evropskou komisí. Nezatěžují životní prostředí a jejich provoz je méně finančně i fyzicky náročný než u kotle na pevná paliva. Jejich účinnost se navíc pohybuje při výkonu 4 – 16 kW mezi 180 a 203 procenty. Distributoři elektrické energie navíc pro provoz tepelného čerpadla poskytují levnou sazbu elektřiny pro celý dům. Kromě úspory na vytápění a ohřev teplé vody tak lze ušetřit i na provozu ostatních spotřebičů v domě,“ vypočítává Karel Pacourek. V programu je nejvyšší dotace ve výši 80 % vyčleněna právě na výměnu za tepelné čerpadlo. V krajích se zhoršenou kvalitou ovzduší získají žadatelé navíc 5 % ke stávající podpoře. Maximální výše způsobilých výdajů je přitom stanovena na 150 tisíc korun. Celkem budou v první ze tří výzev rozděleny 3 mld. korun, které se čerpají z fondů Evropské unie. Kotlíkové dotace bude podle vyjádření ministra životního prostředí možné kombinovat s novou výzvou Nová zelená úsporám, kterou ministerstvo plánuje spustit také na podzim. A to v upravené podobě jako dlouhodobý kontinuální program s postupným doplňováním peněz dle výnosu z dražeb emisních povolenek.

 Více informaci na webových stránkách Státního fondu životního prostředí: https://www.sfzp.cz/

 

 

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688