Martin Beneš (HB Partners)
Investice  |  13.08.2015 11:25:45

Wasde report poslal kukuřici a sóju v průběhu dne dolů o burzovní limit

Ceny kukuřice a sójových bobů uzavřely středeční obchodní seanci prudkým propadem poté, co americké ministerstvo zemědělství (USDA) ve svém Wasde reportu zvýšilo odhady sklizně v USA na podzim tohoto roku, čímž nemile překvapilo analytiky počítající naopak, s ohledem na nepříznivé počasí v některých oblastech Středozápadu, s poklesem produkce.

Futures na kukuřici oslabily o více než 5% (největší jednodenní pokles ceny za poslední téměř 2 roky), sója sklouzla o 6% níže a pšenice oslabila o 3%.

Ve včerejší zprávě USDA odhadlo, že produkce kukuřice v USA by celkem měla dosáhnout 13,7 miliard bušlů s výnosem 168,8 bušlů na akr, čímž značně překročilo očekávání analytiků počítajících s 13,3 miliardami bušlů a výnosem 164,4 bušlů na akr. Jedná se o první oficiální odhady v rámci letošního vegetačního období, které by měly být založeny na průzkumech zemědělců a terénních pozorovatelů.

Předpokládaná sklizeň kukuřice by tak měla být třetí největší v USA po rekordních sklizních posledních dvou let. V minulém měsíci USDA odhadlo produkci na 13,5 miliardy bušlů s výnosem 166,8 bušlů na akr.

Futures na kukuřici se zářijovým termínem dodání na burze CBOT (CME Group) včera propadl o 19,25 centů (5,1%) na uzavírací cenu 357,25 centů za bušl, nejnižší za posledních sedm týdnů. V průběhu dne oslabil dočasně až na 346,50 centů za bušl, což představuje nejnižší intradenní cenu nejaktivnějšího futures kontraktu za posledních téměř 10 měsíců.

Revidovaná produkční čísla ohromila analytiky, kteří očekávali, že oficiální odhady, po dlouhotrvajících deštích na začátku vegetačního období, které promočily mnohé oblasti ve východní části Středozápadu, vyplavily živiny z půdy a bránily farmářům ve výsevu sóji, klesnou. Přesto se evidentně plodinám dařilo lépe, než trhy očekávaly.

Ještě více než kukuřice propadla v průběhu včerejšího dne sója, která oslabila na dvouměsíční minimum poté, co odhad USDA ještě více překonal očekávání analytiků. Dle aktuálního odhadu by produkce sóji v USA měla dosáhnout 3,9 miliardy bušlů s výnosy kolem 46,9 bušlů na akr. Očekáváním analytiků bylo 3,7 miliard bušlů a výnosy 44,6 bušlů na akr. USDA odhaduje produkci sójových bobů na 3,9 miliardy bušlů s výnosy 46,9 bušlů akr. Analytici očekávali produkci v objemu 3,7 miliard bušlů a výnosy 44,6 bušlů akr.

Navzdory projekcím USDA analytici varují, že výnosy by mohly ještě klesnout, pokud bude nepříznivé počasí přetrvávat i v srpnu. To platí především pro sóju, která prochází kritickou fází růstu později než obilí.

Futures na sóju s termínem dodání v srpnu propadl o 63 centů (6,2%) na 951 centů za bušl, což je nejnižší vypořádací cena nejbližšího aktivního futures kontraktu od letošního 15. června a největší jednodenní procentní pokles od loňského září. Nejaktivnější listopadový futures oslabil o 62,50 centů (6,4%) na 918,50 centů za bušl. 

 





Naši zkušení makléři se na kapitálových trzích pohybují již mnoho let a dokáží poradit i ve složité situaci.
Přistupujeme ke každému klientovi individuálně, ať již se jedná o začínajícího investora a tradera nebo o zkušeného burzovního profesionála.

Jsme vždy připraveni Vám poradit s implementací konkrétních obchodních strategií, kterým důvěřujeme a které mají svou historii. Tam kde ostatní utíkají z boje, my vidíme příležitost.

Pro více informací navštivte www.hbpartners.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

11.08.2017Po včerejším WASDE propadla bavlna o burzovní limit PrimStock s.r.o. (PrimStock s.r.o.)
12.05.2014Zvýšený odhad úrody poslal cenu kukuřice dolů Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
02.12.2011Zájem o zásoby kukuřice a sóji v U.S. oslabuje Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688