Nové návrhy: pro nováčky řidičák na zkoušku, pro motoristy - delikventy převýchovný program

TNBiz, 20.8.2015

V současnosti je to s obnovou řidičáku celkem snadné - stačí lékařský posudek, maximálně přezkoušení v autoškole a řidič, který přišel o papíry, může po uplynutí trestu znovu vyrazit do provozu. Tuto zažitou praxi získávání řidičského průkazu zpět poté, co šofér dostal zákaz řízení nebo se takzvaně „vybodoval“, plánuje ministerstvo dopravy výrazně zpřísnit, píše MF Dnes.

Těžší to budou mít při nabírání prvních zkušeností za volantem také mladí řidiči. "V připravovaném záměru zákona počítáme i s řidičským průkazem na zkoušku. Návrh řeší i vzdělávací programy pro mladé řidiče,“ řekl listu ministr dopravy Dan Ťok. Začínající řidiči by se totiž měli vzdělávat ve speciálních programech i během zkušební doby.

Návrh, jak by mohly kurzy pro mladé šoféry, ale i delikventy vypadat, zpracovali pro ministerstvo po několika letech zkoumání řidičů pracovníci Centra dopravního výzkumu. Navrhli, aby se povinnost absolvovat kurz týkala všech řidičů, kteří přijdou o papíry. Potrestané motoristy by se podle nich měli snažit převychovávat psychologové v šesti až dvanáctičlenných skupinách. Cenu těchto kurzů by stanovovalo ministerstvo dopravy. Centrum dopravního výzkumu mu navrhuje částku devět tisíc pro jednoho účastníka.

"Program by vypadal takto: devatenáct hodin skupinového sezení zaměřeného na sebereflexi, sociální zodpovědnost a osobní strategie vyhnutí se recidivě v rámci pěti setkání v rozmezí sedmi až čtrnácti dní. A dalších sedm hodin první pomoci zážitkovým způsobem,“ píše se v materiálu, který má MF DNES k dispozici. Podobné systémy fungují téměř po celé Evropě. Zkušenosti ukazují, že díky těmto programům se recidiva u řidičů snižuje o padesát procent.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky