Patria (Patria Finance)
Komodity  |  03.10.2015 09:03:45

Ropa za 20 USD/barel a nižší dividendy od ropných gigantů


Z Goldman Sachs je největší medvěd na ropném trhu. Tato investiční banka totiž tvrdí, že cena ropy klesne až na 20 dolarů za barel a dokonce by tam měla vydržet až 15 let. Takový vývoj by byl rajskou hudbou pro centrální bankéře, kteří s obavami uvažují o tom, jak ukončit dlouholeté kvantitativní uvolňování a období rekordně nízkých sazeb. Levná ropa by vyspělým zemím pomohla i se snížením jejich vysokého zadlužení.

Celé odvětví firem těžících ropu by ale muselo změnit své plány. Přežít tak dlouhé období nízkých cen by nebylo jednoduché. „Sedm sester“, tj. Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Chevron, ConocoPhillips, Total, BP a Eni, zbohatlo během období vysokých cen, které začalo po americké invazi do Iráku v roce 2003. V následujících deseti letech se ceny držely nad 100 dolary za barel, pomáhala jim v tom i vysoká poptávka z Asie a předchozí nízké investice do těžby.

Pokud by měly být ceny nízko po více než deset let, změní se celá investiční teze týkající se ropných firem. U nich jsou investoři zvyklí na vysoké a spolehlivé dividendy. Tyto společnosti tvrdošíjně odmítají, že by se situace měla zhoršit natolik, aby je to donutilo vyplácet akcionářům méně peněz. U jiných komoditních firem to bylo podobné, ale nyní společnost Glencore ohlásila změnu v dividendové politice. Věci se tedy mohou měnit velice rychle i v oblastech, které jsou považovány za nedotknutelné.

Ropné společnosti považují udržení dividend na současných úrovních za svou prioritu. Snaží se tak o snížení investice, prodej aktiv, navyšují dluh a propouštějí zaměstnance. Dividendové výnosy se u nich v průměru pohybují kolem 6,5 %, u celého indexu FTSE to je kolem 4,2 %. Jestliže se ceny ropy budou skutečně držet na velmi nízkých úrovních, dividendy budou muset klesnout – velké ropné společnosti budou muset následovat příklad Glencore.

Ropné firmy by také musely změnit svou strategii týkající se rafinérií, petrochemie a prodeje pohonných hmot. V době, kdy se ceny ropy pohybovaly kolem 100 dolarů za barel, byla tzv. „downstream“ část celé výrobní vertikály považována za neatraktivní. BP dokonce uvažovala o tom, že tato aktiva prodá, aby zaplatila za škody způsobené v Mexickém zálivu. Nakonec ale tuto možnost odmítla a nyní se ukazuje, jak je výhodné mít pod kontrolou celou vertikálu. Downstream ale vyžaduje vysoké investice a do nich se společnostem v současném prostředí moc nechce. Další možností je pro ně expanze do nových technologií. Touto cestou se vydal například Shell s jeho GTL projektem v Kataru. Přeměna zemního plynu na tekutá paliva mu nyní generuje vysoké zisky a ukazuje se, jaké chyby se dopustil Exxon, když od podobného projektu ustoupil kvůli jeho údajné vysoké rizikovosti.

Jestliže se naplní scénář nastíněný ze strany Goldman Sachs, může být na jeho konci vlna akvizic. Shell už nabídl převzetí BG Group za 70 miliard dolarů, ale dlouhodobě nízké ceny by nepochybně vyvolaly širší konsolidaci. Je samozřejmě možné, že se Goldman Sachs mýlí. V roce 2008 ale banka správně předpověděla, že ceny ropy dosáhnou vrcholu u 200 dolarů za barel. A jen pár měsíců po zveřejnění jejího odhadu se ceny propadly.

Autorem je Andrew Critchlow.

Zdroj: The Telegraph



Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688