Správně topit znamená i správně větrat

TNBiz, 6.10.2015

Známe to všichni. S vytápěním se nám začnou rosit okna a v horším případě se nám na zdech objeví mokré skvrny nebo dokonce plíseň, které se jen těžko zbavujeme. Všemu se ale můžeme vyhnout, pokud budeme rozumně vytápět a hlavně pravidelně a intenzivně větrat. Větrání a vytápění jsou spolu velmi úzce spjaté a pro zdravé bydlení jsou nevyhnutelné. Odhalili jsme pro vás některé z mýtů a prozradíme pár tipů, jak na to.

Správné větrání, to je půlka výhry!

Především v zimě jsme kvůli chladnému počasí ochotni větrat doma velice málo, abychom byli od všech těch venkovních plískanic co možná nejlépe izolováni. Dle výzkumů vylučuje jednotlivec během mírné aktivity přibližně 75 g vlhkosti za hodinu, což pro představu v domácnosti čtyřčlenné rodiny znamená denně celých 12 litrů vodní páry. Dalšími zvlhčovači pak jsou například rostliny (cca 10 g / hod.), běžné vaření (600-1500 g / hod.) nebo praní (50-200 g / hod.). Během jediného víkendu to vše dohromady pro naši domácnost znamená až 30 litrů vlhkosti.

Pokud pak vlhkost vzduchu přesáhne v uzavřených prostorách hodnotu 60 %, měli bychom zpozornět, protože od cca 70 % se v rozích, na zdech či stropech začínají tvořit první plísně.

V případě, že se spóry plísní uchytí na omyvatelných površích, můžeme s nimi stále celkem snadno bojovat s pomocí běžně dostupných přípravků proti plísním. Pokud je však plísní zamořeno i zdivo, odborné pomoci od profesionálů se již nevyhneme. Proto při větrání platí: "Prevence je lepší než léčba.“

4 důležité rady pro správné větrání:

1) Větrejte zejména v zimě dvakrát až čtyřikrát denně.

2) Za žádných okolností ale neotvírejte okno pouze na ventilaci, ale otevřete jej skutečně dokořán a ideálně zajistěte vzduchu tah. Po dvou minutách můžete okno opět zavřít, případně po sedmi minutách bez tahu.

3) Pokud se chcete cítit skutečně bezpečně, můžete si za rozumnou cenu v obchodě pořídit termo-vlhkoměr. Tato zařízení měří relativní vlhkost a informují vás, když je dosaženo hodnot nebezpečných pro tvorbu plísní. Ideální hodnotou bývá vlhkost mezi 45-60 %.

4) Pouze ve výjimečných případech je nutné pořízení odvlhčovače vzduchu. V takových případech dejte na radu odborníka, jinak se takový pomocník můžete stát pouze zbytečným žroutem energie.

Pozor! Nezapomeňte na jeden důležitý fakt. Správné větrání paradoxně snižuje náklady na vytápění! Ten, kdo v zimě málo větrá, potřebuje více topit. Důvodem je to, že špatná ventilace v domácnosti dává vzniknout vlhké domácnosti, přičemž vlhký vzduch se daleko hůře ohřívá než suchý. Proto skutečně platí, že pravidelné větrání snižuje náklady na vytápění.

Tipy pro správně topení

Ať již v domácnosti topíte peletami, topnými oleji, nočním proudem či krbem, správné triky vám zajistí slušnou úsporu nákladů. Komfortní teplota pro člověka je podle expertů mezi 18-23 °C. Při těchto teplotách je vzduch v domácnosti svěží a vlhkost zcela ideální, bez kondenzace. Při vyšších teplotách se sice můžete cítit příjemně, ale vzduch v domácnosti je pak již příliš suchý a při dlouhodobějším působení pak dochází k zahleňování organismu.
4 naše rady:

1) V koupelně by mělo být spíše tepleji (okolo 23 °C) a v obývacím pokoji 19-21 °C.

2) V ložnici bychom pak podle odborníků na zdravý spánek měli udržovat teplotu spíše na nižších hodnotách – okolo 18 °C.

3) V málo využívaných místnostech jako jsou například komory by teplota neměla nikdy klesnout pod 14 °C, abychom předešli kondenzaci vlhkosti a vzniku plísní.

4) Zajistěte stálé podmínky: Nastavte regulaci teploty pouze jednou a snižujte ji pouze v případě, že v domácnosti nebudete déle než 12 hodin. Časté roztápění místností spotřebovává větší množství energie než stálé topení.
Podle odborníků snížení teploty v místnosti o 1 °C odpovídá úspoře za topení okolo 6 %. Při snížení teploty z 24 °C na 20 °C je tak úspora ve výši 20-25 %, aniž byste doma mrzli či jinak ohrožovali své zdraví.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky