Když nám onemocní pes nebo kočka

Kočka, pes nebo morče, to jsou nejčastější domácí mazlíčci. Zvířata, naši čtyřnozí kamarádi však  mohou mít řadu zdravotních komplikací. K nejčastějším patří onemocnění srsti. Jak se o mazlíčka správně starat a jak zabránit přenosu choroby?

Příčinami dermatitid neboli onemocnění kůže bývají mechanická nebo chemická poranění, paraziti nebo poměrně často parazitické mikroskopické houby. A právě tyto houbové organismy způsobující mykózy kůže, polštářků prstů a drápků. Napadené zvíře může mít tak na kůži po rozhrnutí srsti uvolněné šupinky nebo jemné stroupky a onemocnění pak pokračuje lámáním a vypadáváním srsti do typického kruhovitého tvaru. Pokožka je poškozená, zarudlá a později i svědí. Zvíře si ložiska drbe, líže a tím dostává do ran nečistoty, často se přidá i bakteriální infekce a postižená kůže může začít hnisat.

Při napadení drápků může docházet ke křivení, deformacím a odlamování, což je pro zvíře velice bolestivé a může mít za následek problémy s chůzí. Tato onemocnění jsou nepříjemným zdravotním problémem i proto, že jsou přenosná na člověka. Nejčastěji mohou být napadeny děti, senioři nebo jedinci s imunitním deficitem.

Velmi důležité je proto dodržovat hygienu a na každé zvíře používat vlastní obojky nebo kartáče. Hygienu je nutné dodržovat soustavně i v průběhu léčby, jelikož spory, kterými se houby rozmnožují, se dostávají neustále do prostředí bytu, kotce nebo pelíšku.

Jak na tyto parazitické houby vyzrát? Vědci objevili Pythium oligandrum, lidově řečeno chytrou houbu. Ta parazity vyhledá, napadne a zničí. Dokonce se z nich živí, reakce jsou rychlé. Ve chvíli kdy se Pythium oligandrum nemá čím živit, odrůstá s pokožkou.

Pythium oligandrum našlo velké uplatnění v kočičích útulcích, kde jsou zvířata ve vysoké kumulaci a také fluktuaci. Může se použít u březích a kojících koček, koťat nebo i u starých a nemocných jedinců.


Napadená kočka


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky