Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  25.10.2015 06:00:48

Malware obtěžoval polovinu českých uživatelů, některé připravil o peníze

Téměř polovina českých internetových uživatelů se během posledního roku setkala se škodlivým malwarem. 

Podle studie Kaspersky Lab a B2B International mělo napadení v 64 % případů negativní vliv jak na uživatele, tak na jejich zařízení. Téměř pětina (19 %) českých respondentů se domnívá, že se jejich zařízení infikovalo po návštěvě podezřelých webových stránek. Dále uživatelé zmínili také použití cizího USB disku (6 %), jiného nakaženého zařízení (5 %) či nainstalování škodlivé aplikace maskované jako legitimní program (5 %). Téměř desetina respondentů (9 %) uvedla jako zdroj infekce otevření e-mailové přílohy. Stejné procento uživatelů nedokáže určit, jak se malware na jejich zařízení dostal. Dle celosvětových statistik se s malwarem za posledních 12 měsíců setkali především uživatelé systému Windows. Napadení malwarem uvedlo 83 % z nich. Imunní nebyli ani uživatelé platforem Android (13 %) a Mac OS X (6 %).

Nejčastěji si po nakažení čeští uživatelé všimli obtěžující reklamy (35 %), kdy je například prohlížeč přesměroval na nechtěný web. Ve 32 % respondenti zaznamenali zpomalení výkonu počítače a ve 24 % našli na svých zařízeních nevyžádaný program. Mezi nejnebezpečnější následky infekce patřily změny v nastavení prohlížeče nebo operačního systému bez vědomí uživatele, ztráta nebo krádež osobních dat, neoprávněné publikování nebo „lajky“ na sociálních sítích a nabourání se do webkamery. Kromě toho uživatelé zmínili i napadení ransomwarem, kdy museli kyberzločincům zaplatit za odblokování zařízení nebo dešifrování osobních souborů.

Následkem malwarové infekce může být i ztráta financí. O peníze přišlo 16 % českých uživatelů. Kromě toho, že oběti museli zaplatit kyberzločincům výkupné, investovali navíc do obnovy zařízení či dat, do softwaru eliminujícího následky infekce a někteří museli zakoupit náhradní zařízení. Čeští uživatelé vynaložili po malwarovém napadení v průměru téměř šest tisíc korun (237 dolarů, přepočteno dle aktuálního kurzu).

„S trochou obezřetnosti se lze nákladům a nepříjemným následkům malwaru vyhnout. Doporučujeme používat pouze oficiální obchody s aplikacemi, pravidelně aplikace a operační systém aktualizovat a před otevřením veškeré soubory prověřit bezpečnostním řešením. Naopak není vhodné připojovat do zařízení neověřené USB disky,“ uvedla Elena Kharchenko, vedoucí oddělení Consumer Product Management, Kaspersky Lab.

Kaspersky Internet Security – multi-device 2016 a Kaspersky Total Security – multi-device chrání uživatele se systémem Windows, OS X a Android. Řešení byla navržena k ochraně uživatelů před širokým spektrem hrozeb včetně malwaru, který odchytává hesla, neautorizovaných pokusů o přístup k webkameře, cryptomalwaru, zranitelností v populárních aplikacích a dalších rizik. Nabídka Kaspersky Lab také obsahuje volně dostupné aplikace pro různé platformy, které umožní zkontrolovat zařízení na infekce a zranitelnosti.

-of- 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688