České paneláky se loupou, podvod s omítkami zůstane nepotrestaný

TNBiz, 15.12.2015


Důkazem je skandál se silikonovými omítkami, které se ve velkém používají například při rekonstrukcích paneláků. Jak totiž upozorňuje úterní MF DNES, v řadě drahých "silikonových" omítek v Česku totiž žádný silikon není.

A tak pak není divu, že pár měsíců po opravě nebo rekonstrukci domu se omítka začíná odlupovat nebo flekatět. O podivné omítky například od firmy Knauf už se zajímá i policie.

Někteří stavaři se totiž nesmířili s tím, že draze nakoupali silikonovou omítku bez silikonu a s výrobci směsí se soudí. Je to pochopitelné - nechtějí desítky reklamací hradit ze svého. Někteří už i tak mezitím zkrachovali, protože soudy pracují pomalu.

Omítkový skandál by přitom vůbec nemusel existovat, pokud by se výrobci stavebních materiálů nechovali stejně jako někteří výrobci potravin, kteří pod stejným názvem nabízejí výrobky, které mají jiné složení v západní a východní Evropě.

Zmíněný Knauf totiž silikonové omítky pochopitelně neprodává jen v Česku - ale zatímco v baleních v německých obchodech je silikonu minimálně dest procent, v Čechách je to půl procenta nebo dokonce vůbec nic.

Ale firmy si takový podvod mohou v klidu dovolit - v českých zákonech totiž nikde není silikonová omítka definovaná a není tak možné za nízký nebo nulový obsah silikonu výrobce trestat.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba