Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  20.12.2015 06:00:50

Úřednické odbory vs. vláda: Shoda na kolektivní smlouvě stále chybí

Vláda a odbory státních zaměstnanců hledají od poloviny letních prázdnin shodu na nové kolektivní smlouvě. Zatím marně. Vláda bude muset v pondělí 21. prosince rozhodnout, zda úřednickým odborářům vyhoví či s nimi půjde do sporu.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová byla, spolu s ministry Bělobrádkem, Babišem a Chovancem, koncem letošního července pověřena vládou, provést kolektivní vyjednávání se zástupci odborů státních zaměstnanců a předložit vládě návrh tzv. kolektivní dohody vyššího stupně. Uzavření dohody se však podle zjištění Ekonomického deníku kvůli třem sporným bodům nezdařilo.

Během celého procesu bylo postupně zapracováno 70 z 83 zásadních připomínek. Finalizace celé dohody nyní uvízla na třech bodech. První se týká požadavků odborů na jednorázové navýšení platových tarifů státních zaměstnanců o 25 %. Odbory to zdůvodňují tím, že je státním zaměstnancům třeba dostatečně kompenzovat zvýšené nároky, povinnosti a zákazy, plynoucí ze zákona o státní službě. Vláda však tento požadavek odmítla a v návrhu smlouvy zůstalo pouze ustanovení, dle kterého budou smluvní strany každý rok jednat o valorizaci platových tarifů před schválením státního rozpočtu.

Druhým sporným bodem je počet dní volna ze zdravotních důvodů, aniž by se muselo vykazovat potvrzení od lékaře, tzv. „sick days“. Odbory původně požadovaly dní 6, vláda navrhovala dny 4. Nyní se zdá, že by se odbory spokojily i s pěti dny volna ze zdravotních důvodů, což je přijatelné i pro některé ministry Sobotkovy vlády. Pouze ministerstvo financí trvá na původním vládním návrhu, tedy čtyřech dnech.

Třetím sporným bodem je výplata jednorázových odměn při příležitosti životních jubileí, nebo při skončení pracovního poměru po odpracování určitého počtu let ve služebním poměru. Odbory požadují, aby byly tyto odměny vypláceny z peněz, určených na platy s tím, že by se o tyto odměny rozpočtové prostředky navýšily. Vláda naopak požaduje, aby se odměny vyplácely z fondu kulturních a sociálních potřeb. Navržená výše těchto odměn je následující:

  • Odměny při dovršení služebního výročí: odměna při dovršení doby trvání služebního poměru 10 let ve výši 5 000 korun, při dovršení doby trvání služebního poměru 20 let ve výši 10 000 korun, při dovršení doby trvání služebního poměru 30 let ve výši 15 000 korun a při dovršení doby trvání služebního poměru 40 let ve  výši 20 000 korun.
  • Odměny k životnímu výročí: při dovršení 50 let věku ve výši 5 000 korun a při dovršení 60 let věku ve výši 10 000 korun. V obou případech musí služební poměr trvat nejméně pět let.
  • Odměny při prvním skončení služebního poměru po přiznání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně nebo po nabytí nároku na starobní důchod: odměna ve  výši 5 000 korun trval-li služební poměr nejméně 5 let, ve  výši 10 000 korun, trval-li služební poměr více než 10 let a ve  výši 15 000 korun, trval-li služební poměr více než 15 let.

Vláda nyní stojí před rozhodnutím, zda bude trvat na verzi dohody, kterou odsouhlasila 7. prosince a půjde tak s odborovými organizacemi do sporu, nebo zda zcela, či částečně bude akceptovat požadavky odborů. Nového projednání by se návrh kolektivní smlouvy vládou měl dočkat hned na začátku příštího týdne.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688