chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  28.12.2015 13:00:03

Stanovte si finanční cíle, kterých chcete v roce 2016 dosáhnout

Konec roku bývá obdobím účtování a rozjímaní, časem podívat se zpět. U toho by ale nemělo zůstat. S novým rokem za dveřmi je načase podívat se také dopředu a stanovit si reálné finanční cíle, kterých chce člověk nejen v příštím roce dosáhnout. Může to být třeba předsevzetí ohledně spoření.

Není těžké přijít na rozumné novoroční předsevzetí, za které by si člověk ve stáří poděkoval. Takové předsevzetí může být závazek začít si spořit na penzi a nespoléhat jen na stát. Začít včas řešit, kam a kolik peněz ukládat. Jenže třetina Čechů si na stáří vůbec nespoří.

Chce to finanční plán

Na začátku je třeba vzít v úvahu dosavadní příjmy a výdaje, podle kterých si každý může vytvořit rozpočet a při jeho dodržování snáze šetřit a pravidelně spořit. Každá odložená koruna se počítá. Důležité je však začít s odkládáním peněz včas.

Pokud někdo tápe nad tím, jak si vytvořit finanční plán, který zohlední jeho pravidelné příjmy, výdaje a cíle, měl by se obrátit na zkušeného finančního specialistu, který mu dokáže takový plán sestavit.

Trumf doplňkového penzijního spoření

V Česku dlouhodobě patří mezi nejvyužívanější finanční produkty spoření na penzi. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. Státní příspěvek a minimální poplatky z něj dělají v současné době téměř bezkonkurenční produkt na stáří pro každého staršího 18 let.

Na tisícikorunu měsíčně je doplňkové penzijní spoření ideální nástroj. Jeho jednoznačným trumfem je právě státní podpora. Dokonce tak velkým, že většina účastníků spoření sjednává hlavně kvůli ní.

Se státním příspěvkem, možnou daňovou úlevou a možným příspěvkem zaměstnavatele je prostě doplňkové penzijní spoření velmi zajímavým spořícím produktem. Příspěvek od zaměstnavatele patří k oblíbeným benefitům českých zaměstnanců a pobírá ho každý pátý.

Doplňkové penzijní spoření se navíc od ledna dočká vylepšení svých podmínek. Kromě toho, že k vložené tisícovce stát přispívá 230 korunami (ročně až 2760 korun), si lidé budou moci při podávání daňového přiznání odečíst další dvě tisícovky místo jedné, tedy ročně 24 tisíc korun místo současných 12 tisíc korun.

Nutnost výběru investiční strategie

Doplňkové penzijní spoření je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie a nenabízí výsluhovou penzi. S volbou investiční strategie si lidé obvykle hlavu příliš nelámou a zůstávají především v konzervativním fondu.

Nové fondy už také neručí za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a ani nevyplácí polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.

Penzijní spoření je velmi flexibilní. Každý má možnost si kdykoliv upravit výši svých příspěvků a opakovaně je možné měnit i strategii spoření.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Chytrý Honza nabízí klientům rychlé srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Některé si mohou rovnou i sjednat, což udělalo z Chytrého Honzy první český e-shop s financemi. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 získal Chytrý Honza více než 1 800 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688