Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  05.01.2016 06:00:47

Globální finanční trhy: Jak na „Nový“ rok, tak po celý rok?


První obchodní den roku 2016 se finančními trhy po celém světě prohnala výprodejová vlna tsunami. Epicentrem globálního finančního zemětřesení byly burzyČíně.

Říká se, jak na Nový rok, tak po celý rok. Nový obchodní rok sice začal až 4. ledna, ale pokud by se mělo toto přísloví aplikovat i na finanční trhy, pak by nás v roce 2016 nečekalo nic hezkého. První obchodní den roku 2016 totiž začal pěkným sešupem.

Již ráno informoval portál Marketwatch.com o tom, že obchodování s akciemi bylo na obou hlavních čínských burzách zastaveno poté, co souhrnný šanghajský index ztratil 7 %. Akcie na burze v Šen-čenu propadly ještě více, když odepsaly 8,2 %.

Jak později informovala agentura Bloomberg, negativní nálada se pak přelévala i na zbylé hlavní světové burzy. Největší propad v západní Evropě zaznamenala burza ve Frankfurtu, kde tamní DAX ztratil 4,3 %. Evropský index Stoxx Europe odepsal jen 2,5 %. V jeho rámci nejvíce ztrácely automobilky a těžaři, -3,5 %. Londýn ztratil necelá 2,5 %.

Pokles burz ve Spojených státech byl znatelně mírnější. Dow Jones ztratil necelých 1,6 % a technologický Nasdaq něco málo přes 2 %. Index S&P uzavřel obchodování slabší o 1,53 %.

Čínský novoroční propad je připisován špatným datům z průmyslu. Čínský index nákupních manažerů v prosinci klesl z listopadových maxim a s hodnotou 48,2 zůstal za očekáváním – trh čekal 48,9. Dalším důvodem ale může být blížící se konec moratoria na prodej některých akcií, které bylo zavedeno vloni v létě jako jedno z vládních opatření, jímž se měl odvrátit akciový výprodej.

A právě v této souvislosti varuje Craig Stephen, jeden z analytiků portálu Marketwatch.com, který vidí první pondělí nového roku jen jako předzvěst daleko větších problémů. Stephen kromě jiného připomíná letní vládní intervenci na čínských trzích, která měla za cíl zabránit výprodejům cenných papírů, ale i razantnímu poklesu jüanu. Nyní se zdá, že investoři s další masivní intervencí nepočítají, a tak využili první novoroční příležitosti k minimalizaci svých ztrát.

Černé čínské pondělí opět vyvolalo spekulace o tom, že Čína může být poprvé v historii místem, kde propukne globální recese. Tyto úvahy jsou ještě podpořeny prosincovým zvýšením úrokových sazeb americkým Fedem.

Proti tomu se ovšem staví prezidentka Clevelandské pobočky Fedu Loretta Mesterová, která říká, že volatilita je to, co trhy dělají. „Nevidím to jako nějaké významné riziko pro americkou ekonomiku, i když to samozřejmě určité riziko je,“ řekla Mesterová. „Chci však podtrhnout, že základy americké ekonomiky zůstávají velmi silné,“ dodala.

Nejnovější dataamerického zpracovatelského průmyslu však indikují něco jiného. Index, který zpracovává Institute for Supply Management (obdoba indexu nákupních manažerů), dosáhl v prosinci hodnoty 48,2, což je nejhorší výsledek od června 2009. Analytici Bloombergu odhadovali hodnotu 49. Jakákoli hodnota pod 50 indikuje zpomalení ve zkoumaném segmentu. Další výsledkyamerické ekonomiky budou zveřejňovány v průběhu tohoto týdne.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688