BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  04.02.2016 16:57:14

Mario Draghi pokračuje v holubičím tónu, Evropská komise mírně snížila výhled růstu HDP

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi dnes v německé Bundesbance uvedl, že kdyby centrální banka zasáhla proti extrémně nízké inflaci příliš pozdě, bylo by to pro ekonomiku mnohem horší, než kdyby banka konala příliš brzy. Těmito slovy jasně naznačil, že je zapotřebí dále uvolnit měnovou politiku. Mario Draghi tak pokračuje ve své rétorice a připravuje si půdu pro březnové zasedání banky, na němž plánuje bankovní rada přehodnotit stávající program kvantitativního uvolňování (QE).

Mario Draghi se snažil vysvětlit konání ECB tím, že kdyby banka kvůli ropnému šoku zaujala postoj „počkáme a uvidíme“ a nechala nízkou inflaci zapustit kořeny, narušilo by to dlouhodobá očekávání, důvěryhodnost ECB a ve výsledku by tato situace vedla k trvalému tlaku na slabší ceny. V takovém případě by pak banka potřebovala mnohem uvolněnější měnovou politiku, aby to zvrátila.

ECB může dále snižovat depozitní sazby hlouběji do negativního teritoria, stejně jako navýšit objem měsíčního nákupu aktiv, který aktuálně představuje 60 miliard eur. ECB cílí inflaci na úroveň těsně pod 2 procenty. Tento cíl však podstřeluje už tři roky.

Evropská komise dnes mírně snížila výhled ekonomického růstu eurozóny kvůli zvýšeným globálním rizikům. Tahounem by měla zůstat domácí spotřeba. Ta posiluje díky slabému euru, levné ropě a dostupným úvěrům. Hrubý domácí produkt (HDP) 19členného bloku jednotné měny letos stoupne o 1,7 procenta po loňském růstu o 1,6 procenta. V roce 2017 by pak měla ekonomická expanze mírně zrychlit na 1,9 procenta. V listopadu komise předpokládala pro letošní rok růst HDP o 1,8 procenta. Údaj pro rok 2017 nezměnila. Za hlavní externí hrozby považuje komise pomalejší růst na rozvíjejících se trzích, jako je Čína, slabý globální obchod a geopolitická napětí v sousedství Evropy.

Levná ropa bude stále tlačit dolů spotřebitelské ceny (index CPI), přičemž pro letošní rok komise očekává meziroční inflaci na pouhém půl procentu. Evropská komise očekává, že v příštím roce růst cen zrychlí na 1,5 procenta, stále pod cílem ECB stanoveným těsně pod 2 procenty.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688