Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  08.02.2016 06:00:41

Obamova ropná daň jen zdraží benzín a naftu


Obamova 10dolarová daň na každý barel ropy zdraží pohonné hmoty. Pocítí ji tedy hlavně řidiči.

Šéf Bílého domu chce navrhnout americkému Kongresu zavedení daněropy. Z každého barelu by tak ropné společnosti měly odvádět do federálního rozpočtu 10 dolarů. Implementace daně se má rozložit do pěti následujících let. Myra Saefongová pro portál Marketwatch.com vypočítává, jak se zdanění ropy projeví na koncové ceně pohonných hmotUSA.

Není žádným překvapením, že daň nejvíce pocítí řidiči u benzínových pump a nikoli samotné těžařské společnosti. „Pokud by navržená daň skutečně prošla ve výši 10 dolarů za barel ropy, pak by se galon benzínu zdražil o 20 až 25 centů,“ odhaduje Patrick DeHaan, analytik ropného trhu portálu GasBuddy.com. „Podle mého názoru je to něco, co ropné společnosti nebudou chtít nést,“ dodal.

Podle DeHaana se jakékoli zdanění ropy přesune téměř zcela na spotřebitele. „Téměř jakékoli zvýšení daní na fosilní paliva, ať už na úrovni státu nebo federální, se velmi pravděpodobně vždy celé dříve nebo později přenese na koncové zákazníky,“ říká DeHaan. Zároveň upozorňuje, že nevzroste jen cena pohonných h mot, ale také leteckého benzínu, topných olejů a dalších.

Návrh ropné daně přichází v době, kdy trh s ropou zažívá nejhorší časy v poslední dekádě. Zejména ty společnosti, které těží ropu v hůře dostupných podmořských ložiscích, již provádějí mohutné desinvestice a ruší desetitisíce pracovních míst po celém světě. Zdanění ropyUSA tak jejich pozici ještě zhorší.

„Pro odvětví, jehož hrubé zisky klesly o 60 %, je zavedení takové daně zcela nesmyslné. Ubere to dalších 10 % ze zisků,“ říká Charles Perry, šéf poradenské firmy v oblasti energetiky Perry Management. „Zcela logicky to může vést k masivnímu uzavírání dalších vrtů a vyvolat vlnu bankrotů,“ dodává.

Obama chce téměř 13 miliard dolarů na čistou dopravu

Proč tedy Barack Obama na ropné dani tak trvá? „Jednou se ohlédneme a řekneme si, že to byla chytrá investice. Teď, když jsou ceny ropy dole, je k tomuto kroku ten správný čas,“ je přesvědčen Obama.

Americký prezident chce zdvojnásobit objem investic do výzkumu čisté energie na 12,8 miliardy dolarů do roku 2021, uvádí agentura Bloomberg. Vyplývá to prý z dohody, které bylo dosaženo na klimatickém summitu. Obamova administrativa nyní hledá 7,7 miliardy dolarů na financování výzkumu v této oblasti na rok 2017. Rozpočet na výzkum a vývoj čisté energie by se měl každoročně zvyšovat o 15 %, až bude za pět let dosaženo cílové úrovně.

Republikánští lídři v Kongresu se však již dali slyšet, že Obamův plán na zdanění ropy nepodpoří. Konečný návrh rozpočtu bude americkou vládou představen 9. února. Rozpočet prý bude mít rysy, odpovídající snižování emisí skleníkových plynů. Již dnes jej kritizují zákonodárci, zvolení za státy, bohaté na uhlí a ropu.

Fond na výzkum čisté energie by měl být až z 80 % přidělen do gesce ministerstva energetiky. Prostředky by měly být použity také na vývoj čistých dopravních prostředků, skladování energie a výzkum jaderných reaktorů. Zbývajících 20 % pak půjde na financování projektů NASA a ministerstvu zemědělství.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688