Staré bytové domy jsou noční můra pro maminky s kočárky

TNBiz, 11.2.2016

Kromě venkovních bariér v podobě MHD nebo rozkopaných a v zimě namrzlých chodníků představují velký problém i naše vlastní domovy. Maminka s kočárkem či dítětem v náruči při pohybu po bytovém domě často vzpomínají na opičí dráhy v hodinách tělocviku na základní škole.

První překážka? Vchod do budovy!

Problém vyvstává už při příchodu domů. Zápasení se vstupními dveřmi, které nedrží samy otevřené, s kočárkem v jedné ruce a s taškou v druhé všechny maminky velmi dobře znají. Řešení tohoto problému je jednoduché a nemusí vůbec zatížit rozpočet. Stačí nainstalovat dveřní stavěče s pružinovou brzdou, které stojí okolo pěti set korun a jejich montáž vyžaduje obvykle jen pár šroubků.

Zvláště nepříjemná situace nastává, vedou-li ke vchodovým dveřím schody. V těchto případech lidé někdy jen volně položí na schody dvě pomocné desky. Neuvědomují si však, že tím riskují uklouznutí a zakopnutí osob či převrácení kočárku. Takovouto situaci lze vyřešit pomocí připevňovacích sklopných nájezdů z ocelových profilů. I v tomto případě není finanční náročnost velká – cena závisí na velikosti schodů. Orientačně vás jeden metr čtvereční páru nájezdových pruhů vyjde na dva a půl tisíce korun. Navíc toto opatření poslouží stejně dobře i lidem na invalidním vozíku.

Další nepřátelé – schody uvnitř domu

Nepřekvapí, že asi největší komplikaci znamená pro maminky s kočárkem výtah, který často nefunguje, je příliš malý či úplně chybí. "Ještě před čtvrt rokem jsme bydleli v druhém patře bez výtahu, kočárkárna byla u sklepů ve sníženém přízemí, takže jsem několikrát denně absolvovala tři patra do kočárkárny a zpět se synem v náruči. Teď jsme se kvůli tomu přestěhovali,“ popisuje paní Bára z Prahy. Takovéto obtíže lze však řešit i vhodnými domovními úpravami.

Co s tím – rekonstrukce výtahu nebo plošina

Jako optimální řešení se nabízí dostavba či výměna výtahu. Jedná se o finančně náročnější, zato však trvalé východisko, zvláště pokud je výtah starý a pro cestující potenciálně nebezpečný. Nový výtah stojí přibližně jeden milion korun, stojí to však za to. Další možností jak pomoci maminkám s kočárky a lidem se sníženou pohyblivostí je tzv. schodišťová plošina. Její cena se pohybuje kolem 100 tisíc korun a v případě absence výtahu její multifunkční využití usnadní život většině obyvatelů bytového domu.

Jak to zafinancovat?

Rádi byste zmodernizovali svůj dům a zlepšili životní podmínky jeho obyvatelům? "Nemáte-li ve fondu oprav dostatečnou částku, můžete si jako společenství vlastníků jednotek či bytové družstvo požádat o úvěr. Získat ho můžete i jako nově založené bytové družstvo či společenstvo vlastníků bez historie,“ radí Dagmar Jonášová, vedoucí oddělení obchodů s právnickými osobami v Raiffeisen stavební spořitelně.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky