Jiří Šimara (Cyrrus)
Okénko investora  |  11.02.2016 12:37:40

Výsledky US firem stále pod tlakem silného dolaru a levné ropy

Přestože své výsledky za 4Q ještě nereportovaly všechny společnosti z indexu S&P 500, výsledková sezóna se již dostala do své závěrečné fáze. Z uvedeného akciového indexu zveřejnilo svá data již 62 % firem, jejichž úhrnná tržní kapitalizace činí téměř 80 % S&P 500. Lze tak již tvořit předběžné závěry o tom, jak úspěšně či neúspěšně uplynulý kvartál dopadl.

Výsledky, které již byly oznámeny, indikují mírně lepší průběh výsledkové sezóny, než jakého jsme byli svědky v předchozím čtvrtletí. Přesto jsou zde stále patrné totožné negativní vlivy jako dříve. Hlavně jde o obavy ohledně dění v čínské ekonomice, nepříznivý dopad silného dolaru a v neposlední řadě i vliv propadajících se cen ropy. Přestože právě ropný sektor je co do tržní kapitalizace spíše menším segmentem v S&P 500, jeho obrovský meziroční propad výsledků hospodaření významně ovlivnil výsledky celého trhu.

Téměř 47 % firem, které již čísla reportovaly, dokázaly překonat očekávání trhu ohledně svých výnosů. Na úrovni čistého zisku se to podařilo 70 % z nich. Mírné zklamání u investorů vyvolaly povětšinou slabší než očekávané výnosy, a to i přesto, že v minulých výsledkových sezónách byl poměr pozitivních překvapení na této úrovni ještě nižší. V meziročním srovnání poklesly tržby firem z S&P 500 o 5 % při téměř 6% poklesu čistých zisků.



Jak již bylo řečeno, právě probíhající výsledková sezóna má co do překvapení prozatím mírně lepší průběh, než ve 3Q. Při pohledu na tabulku výše pak můžeme zkoumat úspěšnost výsledkové sezóny z pohledu jednotlivých odvětví. Nejvíce meziročně vzrostly zisky společnostem v segmentech dopravy, stavebnictví a zboží denní potřeby, kde došlo k posílení o více než 10 %. Na opačném konci výkonnostního spektra pak najdeme již zmiňovaný ropný sektor, který si společně s odvětvím základních materiálů výrazně pohoršil jak na poli čistých zisků, tak i tržeb.

Za povšimnutí stojí i čísla v posledním řádku výše uvedené tabulky, kde jsou celkové výsledky očištěny o negativní dopad segmentu Ropa & Plyn. Zisky i výnosy firem z S&P 500 by bez tohoto problematického sektoru v meziročním srovnání stagnovaly.



Další obrázek nám zobrazuje aktuální konsenzus analytických odhadů ohledně vývoje čistých zisků v následujících kvartálech. Jak můžeme vidět, veškerý potenciální růst zisků přichází v úvahu až během druhého pololetí letošního roku, kdy se již začne vymazávat v meziročním vyjádření negativní vliv poklesu cen ropy.

Aktuální konsenzus předpokládá, že během 4Q 2015 došlo k poklesu čistých zisků o 6,1 %, což se již prakticky shoduje s aktuálním průběhem. Jde o mírně příznivější vývoj oproti úvodním odhadům, které predikovaly více než 7% pokles čistých zisků firem z S&P 500.

Výše znázorněná vysoká očekávání pro nadcházející kvartály nejsou ničím novým vzhledem k tomu, že tržní odhady mívají obvykle tendenci růstový potenciál firem přeceňovat. Podobně tomu tak bylo i v roce 2015, přičemž postupné snižování odhadů růstu přicházelo ruku v ruce s negativními zprávami z energetického sektoru. Grafické znázornění tohoto fenoménu pro následující kvartál můžeme vidět na následujícím grafu.



Ing. Jiří Šimara

Ing. Jiří Šimara

Ve společnosti CYRRUS působí již od roku 2011, tedy po dostudování magisterského programu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho každodenní náplní práce je sledování a vyhodnocování kurzotvorných informací ovlivňujících akciové trhy, resp. jednotlivé akcie. Jde přitom převážně o makroekonomické či mikroekonomické události. Zároveň vyhledává atraktivní investiční příležitosti, přičemž svými názory a komentáři běžně přispívá do významných českých ale i zahraničních médií.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688