chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  22.02.2016 15:46:29

Pár pohybů během pár sekund a zloděj je u vás doma

Vloupat se do bytu či domu je pro zloděje mnohem snazší, než si většina lidí myslí. Na překonání zámků jim mnohdy stačí pár zručných pohybů během pár sekund. Polovina domácností v Česku navíc není ani pojištěná.

Minulý rok bylo podle policejních statistik vykradeno přes 34 tisíc objektů. Neobjasněno zůstalo 72 procent vloupání. Naděje na vrácení ukradených věcí je minimální i v případě zadržení pachatele. Podle údajů pojišťoven zloději způsobili obyvatelům domů a bytů škody přes 1,5 miliardy korun.

Průměrná hodnota vybavení domácnosti dosahuje podle odhadu expertů půl milionu korun, polovina z nich není pojištěna. Pojištění domácnosti stojí přitom stejně jako dva rohlíky denně.

Hrubá síla vykrade až ¾ domácností

Většina lidí žije v iluzi, že jejich byt či dům má bytelné zámky, na které jsou zloději krátcí. Opak ale bývá pravdou. Do 70 procent objektů se lze bez problémů vlámat hrubou silou. Zlodějům obvykle stačí prosté páčidlo.

Někteří zloději jsou stále vynalézavější a ovládají progresivní SG metodu vloupání – pomocí speciálního klíče a poklepem na něj otevřou dveře během několika sekund aniž by na zámku zanechali viditelné stopy.

Zloději si většinou předem tipují, kterou domácnost vykradou. Hraje jim do karet hlavně nedbalost lidí, kteří nemají bezpečnostní dveře, nezamykají a nedbají základních bezpečnostních pravidel.

Čím více překážek musí zloději překonat, tím spíše si lup rozmyslí. Odradit je přitom může řada věcí: vysoký plot, psi na zahradě nebo kamerový systém. Jediným opravdu funkčním zabezpečením jsou pak kvalitní bezpečnostní dveře alespoň třetí třídy. Bohužel je jimi dnes vybaveno pouze zhruba 30 procent objektů.

Stoprocentní ochrana ale neexistuje. Všechny bezpečnostní prvky je vhodné doplnit pojistkou. Obecně platí toto pravidlo: Čím náročnější bezpečnostní prvek musí zloděj překonat, tím vyšší bude i plnění od pojišťovny.

Na kolik vyjde pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti pro případ vloupání nebo havárie je základem každé spokojené rodiny. Cena za den pojištění běžné domácnosti je podle pojišťoven stejná, jako když si člověk koupí dva rohlíky.

V Česku činí průměrná hodnota vybavení domácnosti půl milionu korun. Hodnota vybavení kvůli opotřebení ale postupně klesá. Kdo nechce dostat za případnou škodu méně, měl by uzavřít pojistku na takzvanou novou cenu. Bývá dražší, v případě škody ale pojišťovna vyplatí za poškozené zařízení částku, za niž je aktuálně možné koupit stejnou věc.

Je také možné zvolit takzvanou indexaci, při níž se pojistné plnění přepočítává podle vývoje inflace. Pojistku je také vhodné každé dva až tři roky či při koupi nového vybavení domácnosti aktualizovat.

Pojištění domácnosti lze pořídit i přes internet, bývá to často oceněno slevou.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Chytrý Honza nabízí klientům rychlé srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Některé si mohou rovnou i sjednat, což udělalo z Chytrého Honzy první český e-shop s financemi. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 získal Chytrý Honza více než 1 800 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688