Luboš Říha (DIC)
Okénko investora  |  29.02.2016 11:30:19

Poptávka po diamantech: v roce 2017 se všechny klíčové trhy vrátí k růstu

Jak odhadnout výši poptávky po diamantech? Jaká jsou spolehlivá vodítka? Nabízíme přehled klíčových trhů a jejich budoucího vývoje.


Tradičně referenčním ukazatelem pro trh s diamantovými šperky je globální trh s luxusním zbožím. Spolehlivým ukazatelem je disponibilní příjem obyvatelstva, vývoj HDP a obecně ekonomická situace v zemi. Dále pak kurz domácí měny a turistický ruch, “módnost” diamantových šperků, certifikace maloobchodníků jako obrana proti falešným kamenům a v neposlední řadě i investiční poptávka.

Hnacím motorem globální poptávky po diamantových špercích jsou tradičně největší trhy - Čína, Indie a USA. Vývoj těchto trhů bude ovlivňovat i vývoj poptávky po surových diamantech. Když v Číně v roce 2014 neočekávaně klesla poptávka po diamantových špercích, zapříčinilo to prudký pokles celkové poptávky po diamantech a dramatický propad cen kamenů na všech světových trzích, a to i navzdory rostoucímu americkému trhu, který tyto propady alespoň trochu zmírnil. I přes tuto negativní tendenci celkově globální trh s diamantovými šperky v roce 2014  rostl o 4 % právě díky americkému trhu. Čísla za rok 2015 naznačují, že trh USA bude i nadále růst, zatímco čínský trh nadále zpomalovat.

A jaký vliv má investiční poptávka? Vzhledem k tomu, že globální očekávaná poptávka po surových diamantech bude v příštích patnácti letech růst zhruba o 3 - 4 % ročně a nabídka naopak klesat o 1 - 2 % za rok, pak bude od roku 2019 na trhu významně patrná mezera a investiční poptávka ji bude dle Luboše Říhy, prezidenta DIC, ještě umocňovat. “Očekávám, že investiční poptávka poroste s tím, jak se bude zrychlovat střídání hospodářského růstu a poklesu. Zatím tvoří zhruba 5 %, ale například investiční poptávka po zlatu je 20 % z celkové poptávky po tomto kovu a u stříbra to je 18 %, tudíž zde v dlouhodobém výhledu očekávám pozitivní vývoj,” dodává.


Prognóza na jednotlivých trzích

ČÍNA - návrat k růstu v roce 2017

Čínský trh bude tento rok kvůli ekonomickému propadu a stálému omezování výdajů na luxusní zboží stagnovat, ale od roku roku 2017 se očekává mírné oživení na růst o  4,5 - 5,5 % ročně, který by měl trvat až do roku 2030. Kromě poklesu čínského juanu a následnému poklesu reálného příjmu obyvatelstva je další příčinou současné stagnace velký pokles akciového trhu v červnu 2015, který vedl k celkovému oslabení důvěry investorů a spotřebitelů. Čína se také potýkala s významným poklesem turistického ruchu v Hong Kongu a Makau. Část turistů totiž jako svou cílovou destinaci raději zvolila Evropu nebo Japonsko, kde pokles místních měn zlevnil nákupy. Z dlouhodobého hlediska se očekává pokles tempa růstu čínského trhu díky slabšímu ekonomickému růstu a nižším výdajům střední a vyšší třídy obyvatel.

USA - stabilně rostoucí poptávka zmírňuje propad Číny

Ve spojených státech se očekává růst disponibilního příjmu obyvatelstva o 1,5 - 2,5 % ročně, což by v průběhu příštích patnácti let mělo stimulovat nákup diamantů o 2,5 - 3,5 % ročně. Maloobchodní trh se šperky v USA vykazuje silné prvky konsolidace se silnými prodejními řetězci, které dosahují významného podílu na trhu.

INDIE - trh s velkým potenciálem a dynamikou

V roce 2014 zaznamenala Indie rekordní nárůst prodeje diamantových šperků. Poptávka po diamantových špercích je v Indii silně navázána na dynamiku vývoje zlata. Vysoké ceny zlata v roce 2013 vedly ke snížené poptávce po zlatých špercích pro investiční účely, což zpomalilo celkový trh se šperky. Následně v roce 2014 s propadem cen zaznamenal celý trh s klenoty významné oživení. Indický trh se bude měnit z rozvíjejícího se trhu na více vyspělý, resp. nasycený. Navzdory tomu zvyšující se počet obyvatel stěhujících se do měst, růst střední třídy a zvyšování obliby zásnubních prstenů podpoří poptávku v průměru o 8 - 9 % ročně ve středním horizontu a v průměru o 4 - 5 % ročně v dlouhodobém horizontu. Vezmeme-li v potaz, že kromě obliby snubních prstenů v indické společnosti stále přetrvává povinnost darovat nevěstě zlaté šperky, a v případě střední a vyšší třídy i s diamanty, pak při miliardové populaci a tomu odpovídajícímu počtu svateb je to vskutku obrovské množství “materiálu”.

EVROPA a JAPONSKO - konzervativní trhy

V těchto regionech se očekává oproti minulým letům (v roce 2014 pokles prodeje o 2 % v Evropě a dokonce o 4 % v Japonsku) v krátkém horizontu pozitivní růst, a to díky poklesu eura a jenu, který přiláká turistický ruch a tedy přinese i vyšší tržby na trhu s luxusním zbožím.




Zdroj: Studie Bain & Company, THE GLOBAL DIAMOND INDUSTRY 2015 Growth perspectives amid short-term challenges.

Adam Lang

Adam Lang, analytik společnosti DIC

Získal diplom "Polished Diamond Grader" u gemologické laboratoře IGI (International Gemological Institute) v Belgii, která je jednou z největších světových nezávislých institucí na certifikaci a oceňování diamantů, barevných drahokamů a šperků. Pro DIC vyhledává a nakupuje investiční diamanty a provádí certifikaci kamenů šperkařské kvality.


Logo Diamonds International Corporation (DIC)

Diamonds International Corporation (DIC)

Diamonds International Corporation (DIC) je česká společnost zabývající se od roku 2005 prodejem investičních diamantů a výrobou vlastních luxusních řemeslných šperků. DIC působí na trhu v České Republice, na Slovensku, v Maďarsku, Rusku, Bulharsku, Polsku a Spojených arabských emirátech. Showroomy společnosti se nachází v Praze, Bratislavě, Sofii, Budapešti, Moskvě, Varšavě a Dubaji. DIC je akcionářem diamantové burzy v Antverpách (Beurs Voor Diamantenhandel) a členem diamantové burzy v Dubaji (Dubai Diamond Exchange). Společnost je hlavním partnerem Miss Universe Organization a tvůrcem diamantové korunky pro soutěže Miss Universe, Miss USA a Miss US Teen.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688