Research (Conseq)
Investice  |  02.03.2016 15:25:42

Lednová a únorová panika na trzích ohňostrojem iracionalit


Leden a únor byly ohňostrojem tržní iracionality. Burzy popadaly, na tzv. „CoCo“ dluhopisy (Contingent Convertible bond, tj. podmíněně konvertibilní dluhopis) se stal odborníkem kdekdo, prý nás čeká další „credit crunch“ a z akciových obchodníků se díky růstu korelace v lednu stali v podstatě obchodníci s ropou. A ekonomové očekávají s  20% pravděpodobností letos v Americe recesi. To je sice vzhledem k tomu, že recese v Americe přichází v průměru tak jednou za 5-6 let a že stávající expanse už pomalu začíná „nadsluhovat“, prohlášení zřejmého, nicméně na sexy novinářský titulek bohatě postačí.

Trhy se dle komentářů obávají zpomalující a devalvující Číny, levné ropy a negativních sazeb.

Nicméně Čína zpomaluje už několik let a i nynější růst, který je nejpomalejší za čtvrtstoletí, je (pokud lze věřit vládě) stále vysoký – 6,9 %. Gigantické devizové rezervy, nízká zadluženost, relativně malá provázanost čínského kapitálového trhu se světem a nakonec i absence demokracie a tedy šťouravého elektorátu dávají i navzdory zfušované záchraně lokálního akciového trhu a solidnímu objemu špatných dluhů Číně manévrovací prostor. Kolaps Lehman Bros. je v Číně řádově méně pravděpodobný než v USA a ještě menší je prostor pro nákazu skrze finanční sektor. Konec konců, americká i evropská data jsou navzdory čínskému zpomalování již rok a půl stejná.

Krom toho, od kdy je levná ropa pro nás problémem? Západní země, ale i Čína jako druhý největší světový čistý dovozce, z nízké ceny profitují, v Evropě dokonce masivně. V ČR klesl deficitobchodě s minerálními palivy oproti roku 2014 o 55 mld. korun (1,3 % nom. HDP), v EMU o 71 mld. EUR. Ano, energetické společnosti a držitele jejich dluhopisů to nepotěší, ale obecně je spekulativních dluhopisů v univerzu všech korporátních dluhopisů pětina a energetických ještě méně.  Protože však víme, že i relativně málo aktiv dokáže udělat velkou škodu (viz subprime hypotéky), je důležité, že banky jsou jich pouze velmi malým vlastníkem. Celých 90 % dolarových spekulativních dluhopisů vlastní americké investiční a penzijní fondy, pojišťovny a nerezidenti – obecně tedy systémově nedůležité instituce.

Negativní sazby prý zničí banky. Pak je zvláštní, že v prosinci, po zklamání z ECB, se trhu nelíbilo, že ECB neuvolnila měnovou politiku více. A do tohoto vyprávění nezapadá ani fakt, že americké banky po prosincovém zvýšení sazeb FEDu v prosinci také neměly nejlepší start do roku 2016. Nakonec – doposud se negativní sazby centrálních bank nijak negativně neprojevily, a protože se nejspíš blížíme limitu, kde se už vyplatí držet hotovost, o moc dále již asi neklesnou. Dopad na bankovní sektor je malý: např. v ČR se případný 15 bodový pokles sazeb ČNB (z +0,05 % na -0,1 %) projeví , cet.par., poklesem zisku přibližně o 1,35 mld.; vzhledem k 60 mld. zisku celého sektoru to však není materiální suma.

Co tedy dál? Nenechte se tržní iracionalitou odradit. Recese určitě jednou přijde – ale očekávat letos armageddon kvůli levné ropě a záporné sazbě Riksbank a ECB je nesmyslné.

Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688