Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.03.2016 11:54:33

Zemědělství se za loňský rok propadlo o polovinu, na 9 miliard

Výsledek hospodaření českého zemědělství se od roku 2010 zvyšoval a v roce 2014 dosáhl dobrého výsledku 19 mld. . Negativní vývoj v loňském roce se promítl do poklesu výsledku hospodaření českého zemědělství o více jak 50% a to v absolutní hodnotě na 9 mld. . Vyplývá z každoročního vlastního šetření Zemědělského svazu ČR, které vychází z předběžných účetních závěrek zemědělských podniků – členů svazu.

Zisk z vlastního šetření ZS (dle účetnictví ČR) v r. 2015 byl v absolutní hodnotě 9 mld. . Po přepočtu činí výsledek hospodaření 2 580 /ha zemědělské půdy, což je cca o 52% méně než výsledek našeho šetření z loňského roku (5 331 /ha), ale o 5 % více, než jak byl dlouhodobý jedenáctiletý průměr výsledku z našeho šetření z let 2004 až 2015. Všechny kraje byly v zemědělství v r. 2015 ziskové. V šetření svaz vychází z ekonomických výsledků od 421 podniků - členů svazu obhospodařujících výměru přes 660 tisíc hektarů zemědělské půdy.

Hlavními příčinami tohoto výrazného poklesu jsou především vnější faktory – krizová situace u mléka a vepřového masa, způsobená propadem cen; cenové snížení i u hlavních rostlinných komodit, dopad sucha a nižší úroda některých komodit, růst nájmů a mezd a v neposlední řadě změna systému výplaty podpor, což přineslo přesun u některých podpor až do roku 2016. Co se týká cen zemědělských komodit, tyto byly v průběhu roku 2015 cca o 10 % nižší než v roce 2014. Obdobná situace se opakuje i v letošním roce; ceny na začátku letošního roku jsou pod úrovní roku 2015 a pokud se stav nezmění, lze očekávat další pokles příjmů. Dle FAO jsou letošní ceny zemědělských komodit zatím na 7-letém minimu.

Propad hospodářského výsledku by mohl být ještě horší, kdyby pozitivně nepůsobil pokles cen pohonných hmot a slabší kurz koruny, který ČNB drží na úrovní 27 /EURO.

Upozorňovali jsme již loni, že výsledek z roku 2014, se v roce 2015 nebude opakovat. Tak hluboký pokles jsme ale neočekávali“ řekl předseda svazu Ing. Martin Pýcha a dodal, „pokud bude pokles cen pokračovat, může to ohrozit především ty, kteří jsou orientovaní na chov mléčného skotu a prasat. Očekáváme tak pokles počtu chovatelů těchto kategorií zvířat a to i přes velkou snahu MZe tomu zabránit“

Pro doplnění uvádíme, že podnikatelský důchod v zemědělství sleduje také ČSÚ, avšak dle souhrnného zemědělského účtu (dle metodiky EUROSTATu). Odhad hospodářského výsledku za rok 2015 od ČSÚ není k datu uzávěrky této zprávy známý. K tomu je nutné dodat, že podnikatelský důchod šetřený v metodice EUROSTATu (Evropský statistický úřad) není z metodologického hlediska souměřitelná kategorie s výsledkem hospodaření dle národní metodiky účetnictví ČR.

Zdroj:  www.zscr.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688