Jiří Šimara (Cyrrus)
Okénko investora  |  06.05.2016 10:18:47

Výsledková sezóna končí příznivě, dík nízkému očekávání

Přestože své výsledky za první čtvrtletí letošního roku ještě nereportovaly všechny společnosti z indexu S&P 500, výsledková sezóna se již dostala do své závěrečné fáze. Z uvedeného akciového indexu zveřejnilo svá data již 62 % firem, přičemž ke konci tohoto týdne to bude již 88 % titulů spadajících pod S&P 500. Protože nastolený trend by nadcházející reporty již příliš ovlivnit neměly, lze s předstihem stanovit předběžné závěry o tom, jak úspěšně či neúspěšně uplynulý kvartál dopadl.

Výsledky, které již byly oznámeny, indikují lepší průběh výsledkové sezóny, než bylo očekáváno. Pro většinu tržních účastníků to však není vzhledem k poměrně nízko nastaveným predikcím překvapující fakt. Jsou zde stále patrné totožné negativní vlivy jako dříve. Hlavně jde o obavy ohledně dění v čínské ekonomice, nepříznivý dopad silného dolaru a v neposlední řadě i nízkých cen ropy. Přestože právě ropný sektor je co do tržní kapitalizace spíše menším segmentem v rámci S&P 500, jeho obrovský meziroční propad výsledků hospodaření významně ovlivnil výsledky celého trhu.

Více než 57 % firem, které již svá čísla reportovalo, dokázalo překonat očekávání trhu ohledně svých výnosů. Na úrovni čistého zisku se to podařilo 72 % z nich. Pozitivní překvapení tak byla oproti těm negativním častější na obou těchto klíčových úrovních. V meziročním srovnání poklesly čisté zisky firem z S&P 500 o 7 % při 2% snížení výnosů. Je tedy evidentní, že se managementu nedařilo dostatečně udržet náklady pod kontrolou, což způsobilo snížení realizovaných ziskových marží.


Graf

Na datech v tabulce výše můžeme zkoumat úspěšnost výsledkové sezóny z pohledu jednotlivých odvětví. Nejhorší výkonnost předvedlo dle očekávání odvětví napojené na ceny ropy, čili těžaři a zpracovatelé této komodity. Tržby firem v tomto sektoru se v meziročním srovnání snížily o téměř třetinu, přičemž čistý zisk se jim téměř rozplynul. Z loňských více než 13 mld. USD na několik málo set milionů dolarů. Tyto ztráty se citelně projevily i na konsolidovaných číslech za celý akciový index S&P 500, nicméně ani po jejich očištění není situace nikterak povzbudivá. Tržby amerických korporací stagnovaly a čisté zisky mírně poklesly. Příliš nepomohla ani velmi dobrá výkonnost automobilového průmyslu, stavebnictví či zdravotnictví.

Další obrázek nám zobrazuje aktuálně platný konsenzus analytických odhadů ohledně vývoje čistých zisků titulů v S&P 500 pro následující kvartály. Jak můžeme vidět, výraznější nárůst zisků by měl přijít až v posledním kvartále letošního roku, kdy se s větší mírou začne vytrácet v meziročním vyjádření negativní vliv poklesu cen ropy.


Graf

Aktuální konsenzus předpokládá, že během 1Q 2016 došlo k poklesu čistých zisků o 7,3 %, což se již prakticky shoduje s aktuálním průběhem. Jedná se tak o příznivější vývoj oproti původním odhadům, které predikovaly více než 10% pokles čistých zisků firem z S&P 500.

Výše znázorněná vysoká očekávání pro vzdálenější kvartály nejsou ničím novým vzhledem k tomu, že tržní odhady mívají obvykle tendenci růstový potenciál firem přeceňovat. Podobně tomu tak bylo i v předchozích letech, přičemž s blížícím se začátkem výsledkové sezóny se očekávání postupně snižovala. Tento jev by se měl znovu opakovat a je tedy pravděpodobné, že z nyní odhadovaného lehkého růstu zisků během 3Q se v nejbližších týdnech stane ztráta a výhled razantnějšího růstu během 4Q 2016 a 1Q 2017 bude do značné míry zredukován.

Jak fenomén postupného snižování výhledů působí na odhady pro 2Q 2016 zobrazuje níže uvedený graf. Ještě na začátku letošního roku počítal tržní konsensus se stagnací čistých zisků. Dnes se čeká už více než 5% pokles, který bude s nejvyšší pravděpodobností ještě prohlouben spolu s tím, jak se bude start nové výsledkové sezóny blížit.


Graf
Ing. Jiří Šimara

Ing. Jiří Šimara

Ve společnosti CYRRUS působí již od roku 2011, tedy po dostudování magisterského programu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho každodenní náplní práce je sledování a vyhodnocování kurzotvorných informací ovlivňujících akciové trhy, resp. jednotlivé akcie. Jde přitom převážně o makroekonomické či mikroekonomické události. Zároveň vyhledává atraktivní investiční příležitosti, přičemž svými názory a komentáři běžně přispívá do významných českých ale i zahraničních médií.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.


Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688