Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  02.06.2016 15:52:39

Dnešní jednání OPEC ve Vídni pravděpodobně nepřinese žádné novinky

 

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Jednání ve Vídni pravděpodobně skončí bez dohody. Pozornost se upírá na USA

Vzhledem k tomu, že jde o první jednání, kde bude přítomen nový saúdskoarabský ministr pro energetiku Chálid al-Falih, je zde vysoké očekávání, že se OPEC bude snažit vystupovat jednotně. Předchozí jednání OPEC a dubnové jednání v Doha skončila neúspěchem a odhalila neshody zejména mezi Iránem a Saudskou Arábií.

Před zahájením jednání to vypadalo, že na výsledku vlastně nikomu nezáleží. Neočekává se, a ani nevyžaduje, žádné rozhodnutí. Pozornost trhu se od OPEC upřela na klesající produkci v USA a velké, byť dočasné problémy s dodávkami v Kanadě, Nigérii a Venezuele současně pomohly v květnu dosáhnout rovnováhy na trhu. Tyto události zvýšily cenu nad úroveň, na kterou by se v této fázi zotavení normálně dostala.

S návratem ceny ropy na 50 dolarů se nabízí otázka, kam dál může ropa ještě posilovat, aniž by na trh opětovně přilákala producenty s vysokými náklady. Vzhledem k tomu, že globální zásoby jsou stále poměrně vysoké, může se stát, že časnější stabilizace americké produkce bude víc, než trhy v této fázi zvládnou.

Cena ropy se po dnešním jednání pravděpodobně nezmění

OPEC se pokusí vystupovat jednotně, ale současně se bude snažit vyhnout iniciativám, které by trh dostaly výš a tím ohrozily postupné a dlouhodobě udržitelné zotavení. Zavedení produkčních limitů nebude mít zásadní dopad, ale stále by mohlo, vzhledem k nedávným neshodám, vést ke krátkodobému býčímu trendu.

Výhled pro ropu Brent a WTI ve druhé polovině roku 2016

V krátkém období si Brent i WTI udrží nastavené rozmezí mezi 45 a 50 dolary. Podle toho, jak se bude letos v létě vyvíjet poptávka na severní polokouli a zejména v USA, můžeme předpokládat další růst cen ropy do konce roku. To by znamenalo, že WTI i Brent se ke konci roku budou obchodovat v rozmezí 50 až 55 dolarů. V roce 2017 by cena měla i nadále růst, i když pomaleji, než v letošním roce. V tuto chvíli nepředpokládáme, že by se koncem roku 2017 ropa Brent obchodovala výš než na 65 dolarech.

 

Klíčové faktory ovlivňující ropný trh

V květnu byly hlavním důvodem vyššího zisku ropy velké problémy s dodávkami. Část těchto vlivů přetrvá i do června, a tím podpoří růst ceny. Na druhou stranu bude trh velmi pečlivě sledovat vývoj americké produkce. Výrazné oživení ropy v posledních třech měsících může zpomalit pokles produkce, pokud dojde k obratu, může dojít ke krátkodobému negativnímu vlivu na ceny. Tím by se pozornost opět obrátila na producenty OPEC, kteří v posledních měsících produkci dál zvyšovali.

 

Dalším důležitým faktorem bude rozhodnutí amerického výboru FOMC o zvýšení úrokových sazeb a případný dopad tohoto rozhodnutí na americký dolar.

Libye a Venezuela jsou také v centru pozornosti vzhledem k probíhajícím násilnostem a snaze udržet úroveň produkce i ve stále složitějších podmínkách.

USA budou začátkem letní sezóny klíčové poptávka po benzínu i marže rafinerií kvůli možnému dopadu na poptávku po ropě a schopnost snížit zásoby ze současného osmdesátiletého maxima.

 

O autorovi:

Ole Hansen je odborníkem na obchodování s využitím všech druhů investičních nástrojů. Může se pochlubit více než dvacetiletou zkušeností v oboru investic a obchodování. Do Saxo Bank přišel v roce 2008 a stal se součástí jejího strategického a analytického týmu jako vedoucí strategie komodit. Před příchodem do Saxo Bank Ole Hansen 15 let pracoval v Londýně, kde byl zodpovědný za chod obchodního výkonného týmu pro multi-asset FuturesForex hedgeové fondy. V současné době se soustředí především na vývoj komodit. Jeho týdenní zpráva na téma komodity je pravidelně publikována online i v tištěných médiích po celém světě.

 

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688