Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.07.2016 10:26:36

Bude dnes Bank of England preventivně hasit Brexit snížením úroků?


Kvartální výsledková sezóna ještě ani pořádně nezačala a akciové trhy stále rostou jako z vody. Pro akcie Brexit jako kdyby neexistoval a klíčové indexy (včetně emerging markets) dokonce ignorují, že se ropě příliš nedaří. Averze k riziku tedy klesá, ale s ní překvapivě nejde ruku v ruce pokles zájmu o bezpečná aktiva v čele s vládními dluhopisy.

Není to přitom poprvé, kdy se tato zajímavá tržní konstelace, kdy rostou ceny prakticky všech tříd aktiv, objevuje. Základním předpokladem k tomu, aby nastala, je dostatečný přebytek volné likvidity na trhu, která hledá jakýkoliv zajímavý výnos. Další nutnou nikoliv však postačující podmínkou ke vzniku takové situace je pak to, že inflace, resp. inflační očekávání zůstávají nízká a trh se tudíž nebojí, že by (budoucí) růst cen znehodnotil reálné výnosy z držených aktiv. Přesně to se nyní děje a navzdory tomu, že ve finančním systému přibývá stále více volné likvidity, tak inflační očekávání zůstává nízká. Dokonce tak nízká, že trh například nevěří, že se Fedu či ECB podaří v dlouhém období přiblížit inflačnímu cíli (2 %).

Do tohoto zvláštního tržního kontextu zapadá i dnešní rozhodnutí Bank od England. Britská centrální banka zřejmě dnes sníží úrokové sazby (a když ne dnes, tak za měsíc) a to vše v situaci, kdy libra dramaticky oslabila a inflace díky tomu určitě (minimálně krátkodobě) vzroste. Toho se však britské trhy včetně dluhopisového evidentně nebojí, spíše se sází na to, že navzdory znehodnocení vlastní měny a extrémně uvolněné měnové politice antiinflační síly (i vinou Brexitu?) převáží. S takovým přesvědčením se netřeba bát nakupovat britské akcie či dluhopisy, tím spíše, že Bank of England může ke snížení úroků ještě přihodit dáreček v podobě dalšího kola kvantitativního uvolňování (alias nákupy aktiv do své bilance “financovaných” tiskem peněz).

Region

Obchodování s regionálními měnami bylo včera velice klidné a citelnější volatilitu v rámci dne zaznamenal snad jen forint. Koruna se mezitím opět přiblížila intervenční hranici ČNB.

Dnes trhy sledují zejména zasedání Bank of England. Regionální kalendář sice obsahuje zveřejnění některých čísel, nicméně jde spíše o údaje druhé kategorie (co se týče zajímavosti). Ačkoliv se centrální bankéři v Londýně budou zcela jistě snažit uklidnit situaci po Brexitu, tak zvýšenou volatilitu jistě nelze vyloučit. Případné dopady do regionu však budou patrně pouze malé.

Dluhopisy

S výjimkou bundů šly výnosy vládních dluhopisů včera spíše lehce dolů. Béžová kniha Fedu potvrdila mírný růst ekonomiky s tím, že inflační tlaky se neobjevují. Zatímco v USA zůstávají tržní inflační očekávání stabilní, tak v EMU pozorujeme jejich setrvalý pokles.

Dnes bude ve středu pozornosti zasedání Bank of England. Pokud by se banka rozhodla ke snížení sazeb (názory analytiků jsou v tomto bodě dost nejednoznačné), tak by to pro dluhopisy byla dobrá zpráva.

Komodity

Cena ropy Brent se včera propadla o bezmála 5 %. Důvodem byla data o zásobách ropy v USA. Ta sice na rozdíl od čísel API odhalila jejich pokles v minulém týdnu, ale zároveň dle EIA rostly zásoby produktů (diesel a spol. dokonce nejvíce od ledna). Vzhledem k tomu, že právě zásoby produktů trh nyní velmi bedlivě sleduje, tak se cena ropy odpoledne výrazně propadla.

Již dopoledne náladě moc neprospěla měsíční zpráva z trhu s ropou od IEA, která varovala před přetrvávajícím přebytkem ropy na trhu a naznačovala existenci (negativních) rizik pro krátkodobý horizont. To je i v souladu s naším pohledem. Nízké marže rafinerií (globálně) by se měly projevit omezenou poptávkou po ropě, což by ve výsledku mělo v následujících týdnech dále tlačit na pokles její ceny.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688