TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  28.07.2016 11:13:22

Šlachtův den: komise dnes vyslechne kvůli reorganizaci policie 3 lidi

Komise k reorganizaci policie začne s výslechy. Jednání je stanoveno na 14:00, bude ale probíhat za zavřenými dveřmi. Před komisi mají předstoupit první tři muži. Reorganizace policie má přitom začít platit už za několik dní.

Jako první před poslance předstoupí bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta. Proslov má prý připravený, mohl by trvat i několik hodin. Komisi chce také informovat o možném spojení policie s podsvětím.

Poslanci vyslechnou i bývalého šéfa ostravské expozitury ÚOOZ Jiřího Komárka a olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Trojici kvůli svědectví zbavili mlčenlivosti, o slyšení žádali od zveřejnění informací o reformě policie.

Šlachta i Komárek kvůli plánovanému spojení protmafiánského a protikorupčního útvaru od policie odešli. Komárek navíc řekl, že ÚOOZ prošetřuje "brutální" únik informací ze závažné kauzy, který má na svědomí policejní prezident Tomáš Tuhý. Ten ale nařčení popřel.

Všichni tři přišli do sněmovny vypovídat už v červnu, bezpečnostní výbor ale neschválil program jednání. Ustanovili ale speciální komisi, která má reformu policie prošetřit. Ta si na prvním jednání stanovila seznam 13 lidí, které chce vyslechnout.

Kromě Šlachty, Komárka a Ištvána mají před komisi předstoupit i ministři vnitra a financí, policejní prezident a další šéfové policejních útvarů i státní zástupci. Mlčenlivosti byli pro potřeby komise zbaveni všichni.

Spor o policii se rozhořel poté, co prezidium na začátku června představilo reformu, která měla začít platit už prvního července. Podstatou změny je sloučení ÚOOZ a ÚOKFK do jediné centrály.

Reformu policie od začátku obhajuje ministr vnitra Milan Chovanec, přizvukuje mu i premiér Bohuslav Sobotka. Ministr financí Andrej Babiš naopak reformu kritizuje s tím, že jejím cílem není zlepšení policejní práce, ale likvidace neúplatného Roberta Šlachty.

Sám Šlachta se nechal slyšet, že reorganizaci ani za mák nevěří a nebude se na ní podílet. Už také podal žádost o uvolnění ze služebního poměru, která začne platit na konci června.

Ministr Chovanec už reformu stvrdil svým podpisem. Došlo jen ke změně začátku její platnosti - místo července má slučování elitních útvarů pod jednu střechu odstartovat až začátkem srpna.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688