Barbora Dlabáčková (MasterCard)
Obchod a služby  |  02.08.2016 11:34:42

Mastercard: Skoro polovina Čechů platí na zahraniční dovolené kartou

Nemáte ještě zakoupenou letošní zahraniční dovolenou? Nevadí, pak možná patříte mezi jednu pětinu (19 %) Čechů, kteří podle výsledků aktuálního průzkumu MasterIndex[1] společnosti Mastercard nechávají výběr dovolené na poslední chvíli a spoléhají na zajímavé nabídky cestovních kanceláří v rámci tzv. last minute. 13 % respondentů naopak uvedlo, že si vše rezervují hned při první nabídce, tzv. first minute.

Společnost Mastercard zjistila, že polovina Čechů (49 %) si dopřeje zahraniční dovolenou alespoň jednou za tři roky, přičemž čtvrtina jezdí alespoň jednou za rok. 24 % respondentů nejezdí na zahraniční dovolené nikdy.

Třetina respondentů, kteří jezdí na zahraniční dovolené, si svoji cestu raději plánuje sama, bez pomoci cestovní kanceláře nebo agentury.

Skoro polovina (42 %) lidí bez problému platí v zahraničí kartou. „Je to rychlé, bezpečné a pohodlné, nemusíte chodit do směnárny a poté řešit, co dělat se zbývající cizí měnou, když se vrátíte zpět do republiky,“ dodává Miroslav Lukeš, generální ředitel Mastercard pro ČR, SR a Rakousko, „je to příjemné i ve chvíli, kdy při svých cestách navštívíte více zemí, třeba jedete autem do Chorvatska a chcete si po cestě něco nakoupit v Rakousku či Slovinsku.“ Ochota platit v zahraničí kartou roste se vzděláním a příjmem. Další možností, jak se vyhnout frontám ve směnárnách, je výběr místní měny z bankomatů přímo v cílové destinaci, čehož využívá zhruba třetina (31 %) dotázaných.

A kde Češi platí v zahraničí kartou nejčastěji? V obchodech (83 %), na čerpacích stanicích (60 %), v restauracích (50 %), v mýtných branách a za dálniční známky (32 %) či při vstupech do muzeí, na výstavy a sportoviště (24 %). „Za drobnější nákupy na ulici, například za pohledy či zmrzlinu, platí kartou v zahraničí zatím jen 5 procent Čechů. Je to do jisté míry ale dáno i tím, že ne všechny oblíbené prázdninové destinace tuto možnost nabízejí. Zatímco ve Skandinávii si bez problému koupíte kartou třeba noviny ve stánku, v jižní Evropě to zatím takovým zvykem není,“ vysvětluje Miroslav Lukeš. Jednotlivé destinace se neustále snaží vymýšlet pro svoje návštěvníky novinky tak, aby byl jejich pobyt ještě příjemnější a pohodlnější. Chorvatsko například připravilo kampaň se čtyřmi klíčovými prodejci v oblasti potravin, sportovního zboží, cestování a módy. Cestovatel si stáhne na webu voucher na 10% slevu a tu pak může v partnerských prodejnách uplatnit při platbě kartou Mastercard.

Více informací k možnosti získat slevu při nákupech v Chorvatsku naleznete zde: http://www.mastercard.com/cz/leto-v-chorvatsku/index.html



[1] MasterIndex – realizováno agenturou g82 pro společnost Mastercard na vzorku 1 001 respondenta, kteří odpovídají demografickému složení obyvatel České republiky. Respondenti byli ve věku 18 – 69 let, metoda dotazování CAWI.

Logo MasterCard MasterCard (NYSE: MA) je jednička v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách. Provozuje nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti MasterCard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi.
Více informací na: www.mastercard.com
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688