Koupání a pláže: seznam těch nejlepších v Česku

TNBiz, 4.8.2016

Horké slunce, osvěžující voda a romantická pláž - to není popis exotických krajin, ale realita v České republice. Přečtěte si, kam se dá v tuzemsku vyrazit.

Žluté lázně

Bary, tančírny, letní kino, tohle všechno najdete u břehu Vltavy přímo v Praze. Podle CNN patří mezi 10 nejlepších městských pláží v Evropě. Zasportovat si tu můžete na volejbalových kurtech, zahrát si petanque či půjčit loďku nebo šlapadlo.

Džbán

Vodní nádrž Džbán se nachází vedle přírodní rezervace Divoká Šárka. Návštěvníkům je k dispozici kemp, množství sportovišť a je tady také proslulá nudistická pláž.

Slapy

Místem, kam prchá před horkem spousta Pražanů, je bezesporu přehrada Slapy. Na Slapech můžete zakotvit hned v několika lokalitách, těmi nejvyhlášenějšími jsou Nová Rabyně, Měřín, Stará a Nová Živohošť či Županovice.

Lhota

Jezero Lhota vzniklo na místě bývalé pískovny a nachází se pouhých 20 kilometrů od Prahy. Největším lákadlem je obrovská písčitá nudistická pláž, před zraky lidí se ale můžete schovat do borového lesíku. Nechybí ani volejbalové hřiště.

Barbora u Teplic

Toto umělé jezero vzniklo zatopením povrchového lomu na hnědé uhlí a stalo se nejrozsáhlejší vodní plochou v okolí Teplic. Kromě koupání a opalování se tady dá surfovat, plachtit i pádlovat. Najdete tady dvě písčité pláže a jednu nudistickou.

Stříbrné jezero

Říká se mu také Sádrák a nachází se v okrajové části města Opava-Kateřinky. Pláže jsou tu travnaté a vstup do vody malinko prudší. V areálu nechybí asfaltové hřiště.

Kristýna

Písčité a travnaté pláže a průzračná voda, takové je koupání v lomu Kristýna v Hrádku nad Nisou. Jezero je ideální k surfování i rybolovu.

Hamerské jezero

Asi 400 metrů dlouhou písečnou pláž najdete u Hamerského jezera v Hamru na Jezeře. Milovníci starších českých filmů si ji jistě vybaví ze snímku Dovolená s Andělem. Kromě půjčovny lodiček a šlapadel, mnoha sportovišť či minigolfu si tady můžete užít také několika vodních atrakcí, například vodní lyžování nebo aquazorbing.

Máchovo jezero

Nejznámější jezero pro rekreaci v Čechách poskytuje lidem relax hned na čtyřech písčitých plážích. Po Máchově jezeře se můžete projet i parníkem a ubytovat se ve dvou velkých rekreačních střediscích Doksy a Staré Splavy.

Sokolovské moře

Bezmála dvě stě metrů dlouhý tobogán a půlkilometrová písčitá pláž, to a mnohem víc nabízí přírodní koupaliště Michal u Sokolova, kterému se přezdívá také Sokolovské moře. Ideální je pro děti, pro které jsou tu brouzdaliště i skluzavky. Najdete tady několik hřišť na plážový volejbal, ruské kuželky či minigolf.

Nové Mlýny

Kaskáda tří vodních nádrží pod Pálavou uchvátí nejen koupáníchtivé turisty, ale také milovníky ptáků. Jsou tady totiž ostrůvky pro jejich hnízdění. Na jednom ze dvou ostrovů stojí zbytky kostela sv. Linharta, který stál v dnes již zatopené obci Mušov. Na druhém ostrově byly objeveny pozůstatky z období Velkomoravské říše.

Vranovská přehrada

Říká se jí také Moravský Jadran a díky teplé vodě se tu můžete koupat od června až do poloviny září. Mají tady písčité pláže, pozvolný vstup do moře a nechybí ani tobogán. Můžete si půjčit lodičku, šlapadlo či vyzkoušet jachting nebo windsurfing. Nejznámější rekreační střediska jsou u Vranova nad Dyjí, Bítova či Podhradí nad Dyjí.

Náklo

Velké přírodní koupaliště nedaleko Litovle vzniklo na místě těžby písku. Jsou tu travnato-písčité pláže a průzračná voda. Pro děti to tady ale příliš není, vstup do vody je hodně prudký, po hladině se také často prohánějí skútry.

Výkleky

Zatopený lom ve Výklekách nedaleko Olomouce láká na průzračnou vodu a možnost potápění. Vodu obklopují vysoké skály a z některých míst se dá do vody i skákat.
 

Svět

Na jedné straně rybníka Svět lázeňské město Třeboň, na druhém novogotická Schwarzenberská hrobka. Projet se tu můžete na motorové lodi, pramici či šlapadle. Zabavit se můžete na sportovištích, děti zase na kolotoči či trampolíně. Můžete si také projít naučnou stezku Kolem Světa.

Dachovy

Koupaliště nedaleko Hořic nabízí návštěvníkům písečné i travnaté pláže, skokánek, tobogán, množství sportovišť a uprostřed dřevěný ostrůvek. Napájeno je lesním pramenem.
 

Seč

Přehrada na Chrudimce má sice prvotně sloužit jako součást protipovodňové ochrany, turisté ji ale využívají ke koupání a slunění na travnatých plážích. Je tady také půjčovna lodiček, šlapadel a autokemp. V okolí nádrže je přírodní rezervace.

Albatros

Přírodní koupaliště v Ostrožské Nové Vsi je jedním z největších ve Zlínském kraji a přezdívá se mu české moře. Voda je tady neustále čistá a vybrat si můžete ze tří typů pláží - kamenité, travnaté i písčité. Pro děti jsou tu skluzavky, pro dospělé několik sportovišť.

Hracholusky

Přehrada vznikla zaplavením údolí řeky Mže. V okolí je množství chat a kempů. Na skále nedaleko přehrady je zřícenina hradu Buben. Svézt se tu můžete na parníku, který vody nádrže brázdí už víc než 40 let.

Velké Dářko

Jachting nebo windsurfing si nejlépe vyzkoušíte na největším rybníku Českomoravské vrchoviny. Relaxovat tady můžete na písčitých plážích, okolní lesy jsou zase perfektní k houbaření. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky