Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.08.2016 10:35:32

Rozbřesk - Silná čísla z trhu práce zamotají Fedu hlavu, pozornost se upíná k Jackson Hole


Silná čísla z amerického trhu práce vrací do hry růst úrokových sazeb v USA v tomto roce a dokonce možná již v září. I když největší světová ekonomika rostla v druhém kvartále pomalu (1 % mezikvartálně anualizovaně), trh práce jede dál naplno. V červenci vzniklo 255 tisíc nových pracovních míst a mzdy rostly nejrychleji od roku 2009 (2,6 % meziročně). Řada členů vedení Fedu proto může před zářijovým zasedáním stále zvažovat další zvýšení úrokových sazeb, byť podle trhů je tato šance stále velmi nízká. Trhem implikovaná pravděpodobnost zářijového růstu Fed sazeb i po silných číslech nepřesáhla v pátek 18 %. Proč trhy nemají zatím chuť vsadit si na vyšší sazby?

Za prvé proto, že už se v minulosti párkrát spálily a viděly, že od slov k činům je v případě Fedu hodně dlouhá cesta. Za druhé, Fed může mít oprávněné obavy, že ve snaze mírnit utahující se trh práce zchladí nepřiměřeně i investice, kterým se v posledním kvartále dařilo velice špatně. Za třetí, i když vyhlídky pro americkou domácí poptávku vypadají velice příznivě, na stole zůstává řada vnějších rizik. Brexit sice zdá se v první fázi zůstává z hlediska negativních dopadů problémem čistě britským, avšak poslední rozhodnutí Bank of England jde přesně opačným směrem než ve směru utahování měnové politiky a vytváří tlak i na další centrální banky. Fed ale může mít nakonec také strach, že dalším (překvapivým) růstem sazeb podobně jako na začátku roku nastartuje “peklo” na rozvíjejících se trzích včetně Číny. To by znamenalo konec letní pohody na akciových trzích. V předvečer amerických prezidentských voleb by se pak měnová politika mohla stát jedním z témat předvolebních soubojů.

To není úplně málo důvodů, proč by se Fed mohl nakonec v září rozhodnout dál vyčkávat se zvýšením úroků nejlépe až za horizont amerických voleb (8. listopadu). Pokud Janet Yellenová bude chtít naznačit opak, vybere si k tomu pravděpodobně vystoupení na tradičním setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole na konci srpna, přičemž již podrobný zápis z posledního zasedání FOMC může naznačit, zdali zářijová akce Fedu vůbec leží na stole.

Forex

Středoevropským měnám se v závěru týdne líbilo uvolnění měnové politiky v Británii a silná čísla z amerického trhu práce a především polský zlotý zabodoval.

V tomto týdnu čeká střední Evropu vcelku slušná nadílka makročísel. V Česku počítáme s opatrným nárůstem inflace, ale také se zpomalením průmyslu, na které ukazují i poslední slabší výsledky PMI.

Americký dolar po silných číslech z trhu práce poměrně výrazně posílil. Měnový pár se z blízkosti 1,12 přesunul nad 1,10 EUR/USD. Jak vážně to Fed bude po silných číslech z trhu práce myslet s růstem sazeb, není však vůbec jasné (viz úvodník). Tento týden je po payrolls klasicky klidnější. V USA přitáhne pozornost především kondice spotřebitele - pokud budou mít silná čísla z trhu práce svůj odraz i v silných červencových maloobchodních tržbách, bude to pro dolar dobrá zpráva. Z Evropy mezitím moc nových zpráv nečekáme (upřesněné HDP za druhý kvartál, červnový průmysl).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688