Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  14.09.2016 14:02:31

Další fáze pokrizové éry: Do záporu se posouvají i výnosy korporátních dluhopisů


Německá společnost Henkel a francouzská Sanofi upsaly dluhopisy, které nenesou žádný úrok a jejichž cena byla nad jejich nominální hodnotou. To znamená, že investoři platí za dluhopisy více, než kolik jim firmy za pár let splatí. Několik vlád už bylo letos schopno vydat obligace s negativním výnosem. U společností je ale takový jev velmi výjimečný, protože u nich investoři čelí většímu riziku platební neschopnosti. 

Popsaný vývoj je zejména odrazem politiky ECB, která nakupuje na trzích jak vládní, tak korporátní dluhopisy. Tím zvyšuje poptávku po nich a stlačuje výnosy dolů. I přesto ale někteří investoři nad současným vývojem kroutí hlavou. Edward Farley z PGIM Fixed Income k tomu říká: „Zdá se to být velmi bizarní, když žádáte nějakou společnost, aby se starala o vaše peníze, a pak vám vrátila méně, než jste jí půjčili.“

Souhlas s tím, že na půjčce budeme tratit, jde skutečně proti naší intuici, ovšem investoři mají jen omezené možnosti, kam peníze umístit. Výnosy u řady vládních dluhopisů jsou také v záporu, držení hotovosti sebou nese určité náklady a někteří z nich sázejí i na to, že výnosy klesnou ještě níže a oni budou nakonec na své investici realizovat zisky. Někteří investoři pak dokonce musí povinně investovat do určité skupiny aktiv.

ECB začala nakupovat korporátní dluhopisy na počátku června, doposud jich nakoupila za více než 20 miliard eur. Většina těchto transakcí proběhla na sekundárním trhu, kde investoři obchodují s již vydanými obligacemi. Intervence ECB odvrátily obvyklý letní útlum, který je pro dluhopisové trhy charakteristický. Namísto toho srpen pokořil historický rekord v objemu vydaných obligací.

Vyšší agresivita ve snaze o podporu ekonomického růstu je patrná u více centrálních bank. Sazby se tak mnohde dostaly do záporných hodnot, zatím ale není jasné, zda tento přístup skutečně funguje. Podle analytiků například řada firem používá nově získanou hotovost z nových emisí na refinancování starších a dražších dluhů, nebo hotovost prostě hromadí ve své rozvaze. Podle průzkumu ECB naopak klesá počet společností, které si půjčují s tím, že provedou investice do výrobních kapacit.

Firmy většinou tlumí své investice ze stejného důvodu, kvůli kterému ECB intervenuje na dluhopisových trzích: Kvůli ekonomickému útlumu. Zoso Davies z banky Barclays říká, že „pokud mají firmy investovat, musí se zlepšit ekonomický výhled a klesnout riziko“. Podle některých ekonomů mohou dokonce záporné sazby uškodit, protože naznačují, že centrální banky v silnější oživení nevěří.

Z vývoje v Evropě každopádně těží americké společnosti, které tu vydávají své obligace. Letos jejich emise představují asi pětinu celkového objemu v Evropě vydaných dluhopisů s investičním ratingem. Investoři se zase stále více přesouvají z Evropy do USA, kde jsou výnosy obligací vyšší. Tím ale roste tlak na pokles výnosů obligací i na americkém trhu.

Christopher Whittall

Zdroj: WSJ

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   8:58  Neokoukaný tip pro investory do dluhopisů: Skandinávie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688