Patria (Patria Finance)
Komodity  |  26.09.2016 09:14:22

Rozbřesk – Mario Draghi startuje politické turné, ropa sleduje schůzku v Alžíru

Šéf ECB Mario Draghi vyráží tento týden na politické turné. Navštíví Brusel a Berlín. V pondělí ho budou zpovídat poslanci v Evropském parlamentu a ve středu poslanci Bundestagu (zde neveřejně). Cíl se zdá být podle posledních výroků přicházejících z ECB jasný. Mario Draghi je přesvědčen, že centrální bankéři toho již o moc víc pro návrat inflace k cíli udělat nemohou. Opakuje proto čím dál hlasitěji, že míč je na straně národních vlád. 

Vlády by měly urychlit strukturální reformy (na trhu práce a v bankovních systémech) a rozvázat ruce silnějšímu růstu domácí poptávky. Efekty takových reforem ale nabíhají pomalu a Mario Draghi chce proto po vládách, které mohou, aby zrychlily své veřejné výdaje. Na prvním místě jeho seznamu je Německo. Mario Draghi i hlavní ekonom ECB Peter Praet ho opakovaně kritizují za výrazné přebytky zahraničního obchodu a běžného účtu (9 % HDP) a chtějí, aby německá vláda více stimulovala domácí ekonomiku. Na druhé straně se ale nesetkávají s pochopením. Německý ministr financí Wolfgang Schaeuble tvrdí, že Německo pro podporu růstu již udělalo dost - v uplynulém roce bylo tempo veřejných výdajů rychlejší než u výdajů spotřebitelských. Naopak kritizuje ECB za příliš uvolněnou měnovou politiku, na kterou svádí prakticky vše… od velkých přebytků německého zahraničního obchodu až po nárůst popularity populistické strany AfD.

Těžko tedy čekat, že slova Maria Draghiho padnou v Německu na úrodnou půdu. ECB by ale mohl potěšit alespoň první odhad zářijové inflace - vyprchávání nízkých cen ropy by mohlo vyhoupnout inflaci podle našeho odhadu k 0,4-0,5 % (nejvyšší úrovně od roku 2014).

Forex

Region

Zlotý v pátek korigoval předchozí posílení a poměrně výrazně oslaboval a dostal se k EUR/PLN 4,30. Roli mohly sehrát informace o možných dalších změnách ve vládě (po ministrovi státní pokladny se hovoří i o možné změně na postu ministra financí).

Nadcházející týden je na regionální data tradičně chudý. Pozornost se soustředí zejména na čtvrtek, kdy zasedá bankovní rada ČNB. Očekáváme potvrzení “tvrdého” kurzového závazku (nepustit pár EUR/CZK do konce roku 2016 pod 27,00) a možná lehké posunutí (či eventuálně jeho indikaci) tzv. “měkkého” závazku v podobě úvah bankovní rady, kdy by k němu mělo optimálně dojít. Vše by mělo být v souladu s tím, co naznačoval nedávno guvernér ČNB Rusnok – tedy brzké opuštění intervencí není na pořadu dne a uskuteční se pravděpodobně až někdy ve třetím čtvrtletí 2017.

EUR/USD

Kurz eurodolaru zůstává od zasedání FOMC nad hranicí 1,12 a mnoho na tom nezměnily ani páteční výsledky podnikatelských nálad v západní Evropě, když se ukázalo, že optimismus celkově dále mírně klesá. Přesnější obrázek nicméně může poskytnout dnešní výsledek německého indexu Ifo. Spíše než dolar zaujala v pátek libra, která dále oslabovala, neboť trh se začíná bát, že faktický brexit může nastat dříve, než se čekalo.

Dnešek však může být pro eurodolarový trh zajímavý z politického hlediska, neboť prezident ECB Draghi bude vystupovat v Evropském parlamentu a v noci proběhne první ze tří televizních debat kandidátů na prezidenta USA.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688