Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  03.11.2016 18:04:01

Tři akcie se supervysokým dividendovým výnosem

Pokud má nějaká akcie vysoký dividendový výnos, znamená to dvě věci: Buď je hodně riziková, nebo se čeká, že její zisky (respektive tok hotovosti) bude růst velmi pomalu, stagnovat, či dokonce klesat. A pak je tu samozřejmě třetí možnost: Vysoký dividendový výnos jde ruku v ruce s podhodnoceným titulem, který čeká jen na to, až jej investoři objeví. Pak bude tento výnos stlačen dolů zájmem trhu, který vytáhne nahoru cenu akcie.

Na objevitelský výlet za atraktivními tituly s vysokým dividendovým výnosem se na stránkách Fools.com vydal investor Brian Stoffel a dorazil k následujícím titulům: Frontier Communications, Flower Foods a GNC. Všechny nabízí hezký dividendový výnos a během posledního roku prošly znatelnou korekcí (onen výnos je přirozeně důsledkem této korekce).

Stoffel poukazuje na to, že Frontier Communications koupila řadu aktiv od významných telekomunikačních společností, zákazníci jsou ale s kvalitou jejích služeb hodně nespokojeni. Je tak namístě se ptát, zda se splní očekávání managementu, že nakoupená aktiva se stanou významným zdrojem volného cash flow, z kterého by mohly být vypláceny tučné dividendy. Frontier Communications je tedy zřejmě hodně riziková, či si alespoň zaslouží hodně detailní analýzu. Věnujme se tedy Flower Foods a GNC. Oba tituly jsou ale také jen pro otrlejší investory. Pohled na následující graf totiž ukazuje, že Flower Foods za poslední tři roky svým majitelům prodělává více než 30 % a GNC dokonce asi 80 %:

 
Zdroj: Financial Times

Flower Foods nyní nabízí dividendový výnos ve výši 4,12 %. Tato megapekárna drží značky jako Nature's Wonder a Wonder Bread a její výhodou je i konsolidace. Ta jí umožnila dosáhnout v jinak hodně fragmentovaném odvětví velikosti, při které může využívat pověstných úspor z rozsahu. Společnost ale čelí posunům na zákaznickém trhu, které jí nehrají moc do karet. Mezi ty nejvýznamnější patří zřejmě odklon od lepku a naopak rostoucí obliba organické stravy. K tomu se podle Stoffela přidávají problémy se zaměstnanci - konkrétně řidiči, kteří již nechtějí fungovat na základě dodavatelských smluv, ale chtějí být zaměstnanci firmy a snaží se toho dosáhnout soudně.

Flower Foods už dva roky generuje provozní tok hotovosti znatelně převyšující 300 milionů dolarů, investice do provozu dosahují jen necelou stovku milionů dolarů. Pro akcionáře, popřípadě věřitele tedy zbývá více než 200 milionů dolarů. Dividendy dosahují jen 120 milionů dolarů a závěr je tedy jasný: Pokud se hospodaření firmy výrazně nezhorší, firma má na znatelné navýšení dividend a určitě by nemělo hrozit, že by dividendy snižovala.

Celková diagnóza tohoto dividendového výnosu je tak jasná: Klidná stagnace. Jde přesně o ten typ akcie, který funguje jako alternativa k dluhopisům, protože vyšší dividendový výnos tu není ani tak odrazem vysokého rizika, jako utlumeného růstového výhledu. Podle konsenzu na FT by se měly tržby společnosti po třech letech stagnace v roce 2016 a 2017 mírně zvýšit, zisky na akcii by měly být zhruba stabilní. Jak je na tom prodejce vitamínů a dalších výživových doplňků GNC se podíváme příště. Určitě zajímavě, protože dividendový výnos její akcie se přibližuje 6 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688