Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.11.2016 09:14:27

Rozbřesk – Italské banky a vládní dluh čelí výprodejům, výrazná finanční nákaza se zatím nekoná

Jak se dalo očekávat, italský vládní dluh a italské banky se začínají dostávat pod stále větší tlak s tím, jak se blíží referendum o italské ústavě naplánované na tuto neděli. Neboli kreditní riziková prémie u italských vládních dluhopisů vůči německým Bundům se dále roztáhla a například ostře sledovaná banka Banca Monte dei Paschi, která je zralá na doplnění kapitálu, ztratila včera 14 %.
Ačkoliv politicko-hospodářské implikace italského referenda nejsou ani zdaleka tak zřejmé, tak minimálně některé evropské trhy se povezou na vlně nejistoty až do konce týdne. Teď jde o to, zdali Itálie dokáže vyprodukovat dostatečně silnou finanční nákazu, která by dokázala zasáhnout celou eurozónu a eventuálně se třeba přelila i do střední Evropy.
Prozatím, ale přesah italského politického problému není velký, takže logicky ani v našem regionu není nákaza vidět. To se samozřejmě může během pár hodin změnit, ale faktem je, že ani napojení středoevropských ekonomik na italský finanční systém či zahraniční obchod není nijak zásadní. Z pohledu rozpoutání finanční nákazy a eventuálního odlivu kapitálu ze střední Evropy může být ve skutečnosti nebezpečnější rychlý růst úrokových sazeb tažený ekonomikou Spojených států a potažmo Fedem. Konec konců globální růst úrokových sazeb a přitvrzování měnové politiky v USA by i pro samotnou předluženou Itálii byla výhledově možná větší hrozba než to, zda voliči odmítnou v referendu ořezat pravomoci Senátu.

FOREX

Region

Zlotý s forintem včera během dne vůči euru oslabovaly, forint dokonce oslabil na tříměsíční minima. Koruna se držela opět o něco výše nad intervenční hranicí ČNB.
Dnes sice bude v Maďarsku zveřejněna míra nezaměstnanosti, ale zajímavější bude spíše až druhá polovina týdne, a to jak z hlediska událostí na regionálních ,tak i na hlavních trzích.

EUR/USD/GBP

Kurz eurodolaru provedl včera výpad k hranici 1,065, ale ten příliš dlouho nevydržel, neboť euro přece jenom trochu začíná trápit nejistota spojená s italským referendem, která generuje výprodej akcií italských bank a vládního dluhu.

Dnešním nejzajímavějším číslem by měla být německá inflace za listopad. Její další posun výše (očekává se 0,8 % meziročně) by euro mohl teoreticky povzbudit, ale trh může klidně tyto údaje ignorovat, pokud výprodej italských aktiv bude akcelerovat (což by bylo pro eurodolar negativní).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688