Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.12.2016 18:14:17

Konec roku přináší na trhy dlouho nevídaný optimismus

Před rokem vládla mezi ekonomy a investory ohledně výhledu na další rok pesimistická nálada. Čína byla v útlumu, panovaly obavy z dalšího prudkého oslabování renminbi. Ropný šok vedl ke znatelnému snížení kapitálových výdajů v energetickém sektoru, nízké ceny ropy ale zároveň nevedly k výraznému zvýšení spotřebitelských výdajů. Deflační rizika byla hlavním tématem na dluhopisových trzích v Japonsku i eurozóně a v USA se zdálo, že Fed je i přes posilující dolar pevně rozhodnutý normalizovat sazby.

Na přelomu minulého a letošního roku se tak množily předpovědi přicházející recese. Ekonomická aktivita dosáhla dna v prvním čtvrtletí roku 2016, globální růst se podle našich odhadů pohyboval kolem 2 %, zatímco potenciál se nacházel na 4 %. Dominantním tématem bylo rostoucí riziko deflace.

Následně ovšem došlo k pozoruhodnému zlepšení globální ekonomiky a v posledních týdnech to platí dvojnásob (alespoň ve srovnání se standardem, na který jsme zvyklí v letech po finanční krizi). Naše modely na základě aktuálních ekonomických dat ukazují, že globální ekonomika roste o 4,4 %. To je nejvyšší tempo od dubna 2011, což bylo ještě před krizí v eurozóně a před zpomalením čínské ekonomiky. Tento optimismus podporuje i vedoucí ekonomický indikátor banky Goldman Sachs, který se nyní pohybuje na nejvyšší úrovni od prosince 2010. Historický vývoj a naše současné odhady globálního růstu shrnuje následující obrázek:



Zvýšení globální ekonomické aktivity je samozřejmě doprovázeno růstem inflace a platí to v podstatě ve všech významných ekonomikách. Ještě nedávno jsem varoval, že zvýšení inflace zatím nemá pevnější základ a stojí zejména na vyšších cenách ropy. Dluhopisové trhy ale berou reflaci velmi vážně a příčinou je hlavně předpokládaný posun americké fiskální politiky směrem k expanzi. Očekávaný růst jádrové inflace v roce 2017 má sice stále daleko do přesvědčivosti, ale popsané zlepšení globální ekonomické aktivity je argumentem pro očekávanou reflaci.

Morgan Stanley tvrdí, že investoři už se nezabývají tím, zda k reflaci skutečně dochází, zaměřují se jen na délku jejího trvání. Zde je jednoduché být skeptikem, protože může probíhat pouze jedno z přechodných zlepšení, kterých jsme už v pokrizovém období viděli celou řadu. V tuto chvíli jsou ale informace přicházející z ekonomiky pozitivní. Oživení se navíc týká jak vyspělých zemí, tak rozvíjejících se ekonomik. Nejsilnější je v USA, ale nad potenciálem se nachází růst i v eurozóně, Japonsku a Číně. Historické a aktuální tempo růstu spolu s potenciálem v USA, eurozóně, Japonsku a Číně popisují následující grafy:



Pokusy o předpověď bodů zlomu nejsou u globální ekonomické aktivity moc úspěšné. I tak je ale nyní namístě určitý optimismus. Jeho základem je zejména zlepšení v rozvíjejících se ekonomikách včetně významného fiskálního uvolnění v Číně. K tomu se lepší situace v recesí postiženém Rusku a Brazílii. K uvolnění fiskální politiky dochází ve vyspělých zemích, monetární politika je stále akomodační, výrobní sektor nabírá na síle a těží z vyšších investic korporátního sektoru, na který už nedoléhá energetický šok. Můžeme tak možná doufat, že globální ekonomice se příští rok podaří přemoci mocné síly dlouhodobé stagnace.

Autorem je ekonom a investor Gavyn Davies

Zdroj: FT


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688