Pavel Hruška (SGG.cz)
Okénko investora  |  13.12.2016 21:17:04, aktualizováno 14.12.2016 07:46:20

Akciová Trump-rally

Americké akciové indexy od vítěztví Donalda Trumpa v prezidentských volbách (možnost, že by nakonec nedošlo k jeho zvolení prostřednictvím vzpoury volitelů považujme za variantu z oblasti politické sci-fi) poskočily, v případě souhrného indexu S&P 500, o téměř 5%. Pokud bychom za začátek rally nepovažovali závěr obchodování na NY burze v den voleb, ale středoevropské brzké hodiny následujícího rána, kdy došlo k obratu na trzích a z výprodejů se stala téměř předvánoční nákupní horečka, pak se jedná dokonce o 11% nárůst. Pohled na graf vývoje amerických akciových indexů připomíná tedy spíše než rally závody do vrchu. S jednou krátkou zastávkou před definitivním zdoláním mety 2 200 USD (v případě indexu S&P 500). Kde tedy hledat důvody tak silného optimismu, který přiměl investory, po dvou spíše váhavých letech, k nákupům akcií i na těchto rekordních hodnotách? A druhá nezbytně navazující otázka zní, do jaké míry jsou tyto důvody opodstatněné?

Hlavním z iniciátorů současného růstu indexů je bezesporu proklamovaná fiskální politika budoucího prezidenta, resp. jím plánovaná fiskální podpora americké ekonomiky. Konkrétní podoba zatím není známa a z odborných kruhů jsou slyšet názory, že Trumpův vzor z 80. let, kdy podobné fiskální stimuly uvedl v praxi Ronald Reagan, není možné za dnešních podmínek se stejným úspěchem zopakovat. Investoři nicméně očekávají, že tato politika bude uvedena v praxi a povede ke zvýšení rozpočtového deficitu a tedy k dalšímu navýšení zadlužení spojených států. Zároveň doufají, že tato politika ještě více podpoří tempo růstu ekonomiky. Budoucí ministr financí Steven Munich slibuje návrat ke standardním 3-4% místo letošního 2% růstu. Důsledkem těchto očekávání jsou potom klesající ceny vládních dluhopisů, resp. růst výnosových křivek a růst akciových indexů. Důkaz tohoto tvrzení lze spatřit v indexech, které zohledňují i menší společnosti jako je např. Russel 2000, který svým povolebním výkonem (+14%) dalece překonal veřejností více sledované indexy Dow Jones 30 a S&P 500 (+5%). Při podrobnějším pohledu na jednotlivé dílčí sektory indexu S&P 500 potom vidíme, že akciový růst není rovnoměrný. Nejlépe se od prezidentských voleb daří finančnímu sektoru. Banky a pojišťovny dosáhly v průměru více než 15% zhodnocení. Důvodem je jednak očekávání investorů, že dojde ke zrušení některých regulatorních nástrojů omezujících po krizovém roce 2008 fungování finančního sektoru a zároveň doufají, že rostoucí výnosová křivka povede ke zvýšení zisků v tomto odvětví. Oproti tomu sektoru tzv. užitečných firem (S&P 500 Utilities) se zdaleka tak dobře nedaří a jeho dnešní hodnota je nižší než byla v den voleb (-4%). Uvnitř indexů také došlo k přesunu financí směrem k akciím společností, u kterých lze z výše uvedených důvodů očekávat v příštím roce vyplacení vyšší dividendy, a které tak mohou sloužit jako alternativa k držení vládních dluhopisů.

Rizikem současného ocenění akcií je skutečnost, že finanční trhy obchodují budoucí vývoj nikoli dnešní stav. Vysoká očekávání tak mohou být v průběhu dalších měsíců korigována směrem dolů. Podle propočtů Citigroup v důsledku avizovaného snížení korporátní daně z 35% na 20% dojde u amerických firem k průměrnému růstu zisku na akcii o 7%, a to i za předpokladu silnějšího dolaru a vyšších úrokových sazeb (zda budou tyto dva potenciální tlumiče vpuštěny do hry se dozvíme již tento týden). U společností zahrnutých do indexu S&P 500 je potom očekáván meziroční nárůst zisku více než o 12%. Toto číslo sice předpokládá zotavení energetického sektoru, který byl v minulém roce pod tlakem díky nízkým cenám ropy, ale i bez zohlednění této skutečnosti je, dle Sociéte Générale, predikován meziroční růst téměř o 8%. Pokud by došlo ke korekci takto vysokých očekávání, bude to pro dnešní investory znamenat zklamání. K tomu může dojít například z důvodu delší doby nutné k implementaci Trumpovy fiskální politiky nebo prodlevě mezi implementací a jejím reálným dopadem na hospodářské výsledky společností.

Dalším vodítkem bude nadcházející zasedání FED, po jehož skončení jeho předsedkyně Janet Yellen na tiskové konferenci odprezentuje novou situační zprávu o vývoji americké ekonomiky, ze které bude, snad, možné odvodit další kroky centrální banky na poli monetární politiky. To bude pro investory daleko inspirativnější moment než samotné zvýšení základní úrokové sazby, o kterém finanční trhy v současné době nepochybují. Na konkrétní změny ve fiskální politice si pak budeme muset počkat až po lednovém uvedení Donalda Trumpa do funkce prezidenta. Do té doby mohou být akcie dále obchodovány na, oproti dlouhodobému průměru o 63% vyšší, hodnotě poměru P/E ve výši 27,3, jak jej uvádí Robert Shiller z University of Yale.

Ing. Pavel Hruška

Ing. Pavel Hruška vystudoval ČVUT v Praze, před cca 15 lety nastoupil do finanční skupiny, ve které působí dodnes. Na počátku působil jako obchodní ředitel ŠtěpánekAuto a po zhruba 3 letech stál rovněž u zrodu společnosti Step Guarantee Group.




Logo Step Guarantee Group

Step Guarantee Group s.r.o.

Step Guarantee Group s.r.o. byla založena před více než 12 lety, primárně jako investiční skupina, v současné době působící převážně na komoditním trhu.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

25.06.2018Trump přidusil páteční rally další hrozbou cel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
22.06.2018Trump přidusil dnešní rally další hrozbou cel Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688