Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.12.2016 16:36:28

Wolf: Čína tiskem peněz udržuje systém při životě, optimismus v USA je příliš vysoko

Hlavní ekonom Financial Times Martin Wolf v rozhovoru pro FT Video uvedl, že rok 2016 nebyl po ekonomické stránce špatný a vývoj dokonce zhruba odpovídal tomu, co se na jeho počátku očekávalo. Šok ovšem přišel ze strany politiky a nyní čekáme, jak se tento šok projeví na ekonomice v roce 2017. „Finanční krize lidi zmátla a vzala jim důvěru v odborníky. Začali se tak stále více obracet na neodborníky, včetně lidí, kteří využívají zlobu a frustraci ve společnosti,“ říká Wolf.

Ohledně vývoje v Číně se Wolf domnívá, že tamní vláda „je schopná udržovat systém při životě, pokud bude i nadále tisknout peníze a navyšovat dluhy“. Přesně to také činí, ale ani tato politika nezabrání dalšímu zpomalení tempa růstu čínské ekonomiky. To se bude podle ekonoma v roce 2017 pohybovat mezi 5 – 6 %.

Vývoj v Číně se bude v určitých rysech podobat tomu, co jsme prožili před poslední finanční krizí na Západě. To znamená, že řešení problému se bude i v Číně neustále oddalovat, o to větší silou se ale tyto problémy projeví v budoucnu. V tuto chvíli ale není podle Wolfa možné říci, kdy k tomu dojde. Čekat tak můžeme ještě roky.

Pokud eurozóna dosáhne v příštím roce mírného růstu ve výši 1 – 1,5 %, bude to podle ekonoma velmi dobrý výsledek. „Rizik je mnoho, částečně vycházejí z politiky. Několik ekonomik bude v útlumu či poklesu po delší dobu a bude stále těžší se s tím politicky vypořádat. Právě z toho pramení velká rizika,“ domnívá se Wolf.

K vyššímu růstu inflace ve světové ekonomice podle ekonoma nedojde, protože tam stále existuje nedostatečná poptávka. Jiná je situace ve Spojených státech, kde dojde „k opravdu velké fiskální expanzi“. Zároveň sice dojde ke zvednutí sazeb a posilování dolaru, ale i tak proběhne posun k vyšší inflaci. Přílišný optimismus ale není namístě: „Je naprosto nerealistické domnívat se, že americká ekonomika může dlouhodobě růst tempem 3 – 4 % ročně. Brání tomu vývoj na straně produktivity. Krátkodobě ale růst může takového tempa dosáhnout,“ míní Wolf. Svět doufá, že z americké ekonomiky se v roce 2017 stane tahoun globálního růstu a podle Wolfa je na takovém scénáři založena celá myšlenka Trumponomie.

Rozvíjející se země, které budou čelit oslabování své měny k dolaru a které zároveň mají vysoké dolarové zadlužení, budou v roce 2017 čelit vážným problémům. Dobře by se naopak mělo vést zemím, které vyvážejí do USA, a částečně by to mělo platit i o Číně. Indie podle ekonoma bude schopna i v roce 2017 dosahovat rychlého růstu, i když probíhající „demonetizace je velmi chaotická“. Země jako Brazílie se už vypořádaly s negativním tlakem nižších cen komodit, ale „přílišným optimismem“ u nich Wolf podle svých slov netrpí. K obchodní válce podle ekonoma v roce 2017 nedojde: „Nikdo to nechce, jsou tu globální společnosti, které chtějí volný obchod a mají vazby na Trumpovu vládu.“

Zdroj: FTVideo


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688