Vybrat nejvýhodnější povinné ručení je otázka několika minut

REKLAMA       Jiřina Kavková, 19.1.2017
Povinné ručení, přesněji pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, je ze zákona nařízené pojištění, které upravuje zákon číslo 168/1999 Sb. Jeho hlavní úlohou je ochrana zdraví a majetku třetích osob, kterým byla způsobena škoda provozovatelem vozidla. Zákon nařizuje povinné ručení pro všechna vozidla provozována na pozemní komunikaci.


Vybírejte pečlivě, konkurence je obrovská

Pojištění se nevyhne žádný provozovatel vozidla na pozemní komunikaci a toho si jsou vědomi především pojišťovny. Téměř každá větší pojišťovna nabízí vlastní povinné ručení. Právě velký konkurenční boj tlačí ceny povinného ručení dolů a rozhoduje většinou to, kdo nabídne k pojištění více výhod.

Vyplatí se tedy pečlivě vybírat, u které pojišťovny si povinné ručení sjednáte. Krytí škody na cizím majetku nebo úhradu vynaložených prostředků při újmě na zdraví, vám nabídne standardně každá pojišťovna.

Ovšem v rámci boje o klienty, se můžete u pojišťoven setkat s dalšími výhodami, nejčastěji to jsou:

 asistenční služba v případě havárie a poruchy (odtah vozidla, oprava vozidla apod.)

 poskytnutí náhradního vozidla – pojištění střetu se zvířetem

 havarijní pojištění v rámci povinného ručení

 odškodné v případě úrazu řidiče (často včetně trvalých následků)

 pojištění osobních věcí 

 pojištění proti odcizení vozidla

 garance stálé ceny pojištění


Pojišťovny nabízí povinná ručení, která se často díky nabízeným výhodám překrývají s jinými typy pojištění, nejčastěji havarijním. Jestliže budete dobře vybírat, můžete najít vhodnou kombinaci právě pro vás, aniž byste si nutně museli sjednat další pojištění, čímž výrazně ušetříte.


Jak najít ideální a zároveň nejvýhodnější povinné ručení?

Procházet vlastnoručně nabídky povinného ručení všech pojišťoven je prakticky nemožné. Nejlepší volbou je využít online porovnávač nabídek povinného ručení. Díky online srovnávačům můžete filtrovat pojištění podle vašich preferencí a vybrat si takové, které bude přesně na míru pro vás.

Prakticky existuje několik možností, jak online porovnat povinná ručení. Tím nejlepším je, najít si online kalkulačku povinného ručení (chcete-li srovnávač), která vám po zadání vstupních dat o vašem vozidle, vypočítá, kolik budete platit u jednotlivých pojišťoven. Jedná se o nejpřesnější metodu srovnávání.
Narazíte-li na výrazně lepší nabídku, než je vaše aktuální povinné ručení, můžete si ho ihned sjednat online nebo po telefonu. Prakticky během 15 minut lze mít nové pojištění. Sjednání povinného ručení online je navíc často výrazně levnější, někdy až o 20 %. V takovém případě probíhá vešekerá komunikace elektronicky a smlouva je vám zaslána na email, stejně tak zelená karta, její originál pak do dvou dnů poštou. Pokud si sjednáte nové pojištění, nezapomeňte vypovědět to předešlé.

Díky online srovnání a následnému výběru nejvýhodnějšího pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, lze ušetřit až několik tisíc ročně.


Dokladem o povinném ručení je zelená karta

Jediným platným dokladem, kterým můžete doložit platnost povinného ručení, je takzvaná zelená karta. Každý řidič je povinen mít ji stále u sebe a v případě nutnosti mu umožní prokázat, že jeho pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je v pořádku. Zelená karta je také důležitá pro provoz vozidla na území cizího státu. Platná je v celé Evropě a ve většině dalších států. Výjimkou je například Kosovo, kde si musí každý cizozemský provozovatel vozidla sjednat povinné ručení zvlášť.


Sankce spojené s povinným ručením

Jestliže budete provozovat vozidlo bez povinného ručení na pozemní komunikaci nebo ho pouze odstavíte, ať už úmyslně či neúmyslně, dopouštíte se tím vážného přestupku. Může vám být uložena pokuta až 40 000 korun. Stejně tak platí, že pokud nepředložíte platnou zelenou kartu, hrozí vám postih od 1500 do 3000 Kč.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky