Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.02.2017 09:29:28

Rusnok (ČNB): Pravděpodobnost záporných sazeb se “výrazně snížila”

První měnově politické zasedání bankovní rady ČNB v letošním roce a zároveň poslední ve stávajícím složení nepřineslo žádné překvapení. Kurzový režim zůstává i nadále v platnosti, tvrdý (ne dříve než ve druhém čtvrtletí) ani měkký (zhruba v polovině roku) závazek se nemění, a tak jediné, co ČNB aktuálně změnila, je její prognóza. Ta listopadová se totiž brzy ukázala jako velmi pesimistická – alespoň pokud jde o vývoj inflace, a tak se stalo, že inflačního cíle centrální banka dosáhla o půl roku dříve, než sama ještě v listopadu předpokládala.

Nová prognóza už bere v úvahu aktuální vývoj inflace a počítá s tím, že inflace zůstane nad cílem, nicméně prognóza předpokládá, že k naplnění předpokladů pro uvolnění kurzu dojde až „počínaje zhruba polovinou roku 2017“. Bankovní rada nadále čeká odchod z intervencí v polovině roku 2017 - my vzhledem k vyšší inflační prognóze počítáme s možným ukončením intervencí již v průběhu druhého kvartálu.

ČNB uvádí, že prognóza zatím nepočítá s možností „překoupenosti trhu“. Ta se přitom podle našich odhadů pomalu stává realitou. Od začátku roku se díky této politice zvýšila likvidita v bankovním sektoru o dalších cca 400 mld. korun na aktuálních téměř 1,8 bilionů. Přiznal to i v navazujícím rozhovoru pro Patria.cz guvernér “Pravděpodobnost výkyvů i směrem k oslabení koruny po uvolnění závazku se podle nás zvyšuje a samozřejmě budeme připraveni trh korigovat”. My věříme, že čím více bude muset ČNB intervenovat před exitem, tím méně se bude nejspíše muset snažit po něm.

#Rusnok (@cnb_cz) pro @PatriaCZ: Co s rezervami? Sedneme si nad strategií #rezervy#sazby$CZK$EUR#intervence - https://t.co/W9qKXUf5gopic.twitter.com/rqf1BTXnXJ

— Patria.cz (@PatriaCZ) February 2, 2017

Guvernér také věnoval speciální pozornost devizovým rezervám. Zdůraznil, že nesouhlasí s odcházejícím centrálním bankéřem Pavlem Řežábkem a podle jeho slov další kumulace devizových rezerv není pro centrální banku problematická - jejich růst je vedlejším produktem měnové politiky. Přiznal pouze, že budou muset v ĆNB vymyslet “novou strategii”, jak s nimi zacházet. A pokud jde o záporné úrokové sazby, s nimiž rada minule „strašila“, nepovažujeme jejich zavedení za příliš pravděpodobné. Guvernér v následném rozhovoru po zasedání řekl, že záporné úroky nebyly vůbec diskutovány a zdůraznil, že “pravděpodobnost jejich použití se výrazně snížila”.

Nodata: https://www.kurzy.cz/intervence-cnb-souvisejici/ - [^`]*?

FOREX

Region

Na včerejším zasedání ČNB trhy dostaly v zásadě to, co bylo očekáváno. Dalšímu přílivu peněz do korun může teoreticky pomoci relativně vysoká nová inflační prognóza i zmínky o tom, že “pravděpodobnost zavedení záporných sazeb výrazně poklesla”. Na druhé stranu ale guvernér Rusnok zdůraznil, že kumulace devizových rezerv není pro centrální bankéře problematická (byť podle nás překročily 57% HDP tento odkaz). My nadále počítáme s pokračujícím přílivem peněz do korun, který může sílit před březnovým zasedáním ČNB. Ukončení intervencí dále vidíme jako nejpravděpodobnější v druhém kvartále 2017 (viz úvodník).

EUR/USD/GBP

Kurz eurodolaru včera ještě vstřebával holubičí výstupy ze zasedání Fedu, takže nakonec vystoupal až k úrovni 1,083. Nicméně vzhledem k tomu, že týdenní žádosti o podporu v USA dále poklesly tak se pozornost přesunula k dnešním lednovým statistikám z amerického trhu práce a dolar již dále neoslaboval. Data z trhu práce mohou být velmi silná, byť v odhadech mohou udělat paseku revize minulých dat (po ADP očekáváme přírůstek nových míst nad 200 tisíc – viz náš nowcast).

Slušný by měl být také růst mezd, takže eurodolar by se mohl odpoledne tlačit dolů a to s ohledem na roztahující se úrokový diferenciál. Zajímavé pak bude jak na payrolls bude reagovat Evans z Fedu, který má po zveřejnění vystoupit.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688