Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.02.2017 16:45:16

Nová antibiotika: Investiční příležitost nebo černá díra na peníze?

Antibiotika. Pro lidi životně důležité léky, které zachraňují život. Jenže lidstvo svým přístupem k nim míří stále rychleji k problému, který nemusí mít rychlé řešení. Přesto, podle některých názorů, hlavně v amerických médiích, skýtá zajímavé investiční příležitosti. Jde totiž o to, že producenti antibiotik budou muset reagovat na rychle sílící globální rezistenci lidí na antibiotika. A do vývoje nových antibiotik stále více míří i státní podpora.

S trochou nadsázky lze říct, že antibiotika jsou jedním z mála léčiv, u kterých bude nutné změnit řadu parametrů, aby byly účinné. Faktem totiž je, jak upozorňuje řada globálních lékařských fór, že pokud bakterie „přijdou na to“, jak být rezistentní vůči antibiotikům, bude pro lidstvo zle. Když k tomu dojde, dříve léčitelné infekce se stanou jednoznačně smrtící. Jenže – vývoj nových antibiotik - je pouze část globální konstantní války proti bakteriím a nejde tak rychle, jak by si jistě nejen farmaceutické společnosti přály. Ten boj má totiž řadu překážek.

V čele komplikací jsou (znovu) peníze. Vývoj nových antibiotik je nesmírně drahý a nenabízí tak rychlé zhodnocení, jako jiné typy léčiv. Jde o návratnost investovaných peněz. Podle amerických médií jsou tyto léky na trh uváděny pouze na krátkou dobu, takže příležitost ke zhodnocení investic na vývoj je menší než u léků s delší trvanlivosti. I proto mají jiné indikace léčiv, než antibiotika, větší oblíbenost u investorů.

Finanční servery si proto všímají toho, že řada velkých farmaceutických společností se kvůli tomu raději soustředí na vývoji léčiv, které mají lepší pravděpodobnost úspěchu a nejlepší příležitosti pro tvorbu příjmů. A na nové antibiotika pak často nemají dostatečné kapacity. Zdá se ale, že i díky změně politiky státních regulátorů, mohou v segmentu vývoje a distribuce nových antibiotik, nastat lepší časy. Jednou z cest, které mají problém pomoci vyřešit, je totiž právě podpora vývoje nových antibiotik státem. Jak to například udělala americká FDA, tedy americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Ten začal podporovat vývoj léčiv, aby se mohly na trh dostat rychleji a levněji. Zvýšila se i patentová ochrana nových antibiotik, a to kvůli generické konkurenci. S jedinýM cílem - zlepšit rentabilitu nových léčiv pro farmaceutické společnosti.

Analytici míní, že zatraktivnění prostředí vývoje antibiotik by mohlo přitáhnout znovu pozornost investorů. Na rozdíl například od léků na rakovinu, antibiotika buď fungují, nebo ne. Klinické studie jsou u nich jednoduché a pacientů, kteří by byli ochotni testovat léčiva, je prý dost. Léky mají snadný způsob podávání a výsledky mohou být viditelné během několika měsíců, namísto let. Sečteno a podtrženo – příběhů, které by mohly oslovit investory, prý nabízí segment výrobců nových antibiotik dost.

(inspirace: BBC, New York Times, Financial Times)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.10.2023Rozpočet ČR jako černá díra Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688