Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.02.2017 06:54:08

Opravdu bohatí investoři akcím pořád moc nevěří

Přestože nedávná rally na amerických akciových trzích by mohla naznačovat něco jiného, bohatí investoři akciím až tolik nefandí. Důvodem jsou obavy z politických dopadů vlády prezidenta Donalda Trumpa, ale také nervozita z průběhu brexitu. Tvrdí to Christian Nolting, investiční ředitel divize správy majetku v německé bankovní jedničce Deutsche Bank. Peníze nyní investoři nechávají v dluhopisech nebo volí okrajovější cíle. Měny jsou v současnosti jednou z nejdůležitějších tříd aktiv, říká také Nolting.

Jak zaznělo již mnohokrát, finanční trhy loni zavrávoraly, když si Britové v červnovém referendu vybrali budoucnost mimo Evropskou unii. Vzpamatovat se musely i po listopadovém zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Nejistota pryč zatím ani zdaleka není. Schyluje se k volbám v Nizozemsku, Francii a Německu a kandidatury populistických lídrů vyvolávají obavy , že Evropská unie by se nakonec mohla rozpadnout.

„Lidé jsou stále opatrní; poptávka po dluhopisech tu je stále a lidé nejsou připraveni na to vstoupit do rizikovějšího akciového prostředí,“ řekl Podle Bloombergu Nolting.

To je patrné i při pohledu na strategii Deutsche Asset Management. Ta snížila evropský holding v multi asset fondech, které mohou nabízet různé třídy aktiv, na rekordní minima –kvůli tomu, jak by vysoce nejisté evropské volby mohly dolehnout na trhy.

Oproti tomu masivní přesun z dluhopisů do akcii jeho společnost nepředpokládá. „Akcie pořád představují jiný rizikový profil,“ a nejsou levné, upozornil také v rozhovoru s Bloombergem Nolting.

Velká rotace

Právě otázka, zda je možné čekat hromadné „přestoupení“ z dluhopisů do akcií (koncept označovaný jako tzv. velká rotace), rozděluje experty, kteří sledují dění na trzích. Podle některých názorů jde o proces, který potrvá roky. Analytici Citigroup a Goldman Sachs přitom pochybují, zda je takovýto trend udržitelný, nebo dokonce zda vůbec existuje.

Nolting z Deutsche očekává, že Trumpova správa bude pravděpodobně prosazovat větší fiskální výdaje a snížení firemní daně, takže korporátní dluh bude vzhledem k redukovanější šanci recese v nadcházejících třech letech pravděpodobně atraktivnější.

Pokud jde o švýcarského konkurenta Credit Suisse, klienti v tamní divizi správy majetku drželi ke konci loňského roku větší objemy na účtech a uvažovali, jak se ochránit před propadem na světových trzích. Strategie „downside protection“, kterou přitom zmiňoval generální ředitel švýcarské bankovní skupiny Credit Suisse Tidjane Thiam, spočívá v použití opcí nebo stop-loss příkazů.

„Podobně jako mnoho lidí se i já obávám, že teď panuje moc velký klid a některé nejistoty se možná podceňují, především ty politické, a jak se k některým těmto momentům přibližujeme, pravděpodobně uvidíme výkyvy ve volatilitě,“ uvedl tento týden v televizi Bloomberg Thiam. 

Zdroj: BBG

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.07.2023Češi pořád euro moc nemusejí Research (Česká spořitelna)
06.10.2020České státní dluhopisy zatím investory pořád zajímají Research (Česká spořitelna)
13.12.2019Investoři dostali bohatou vánoční nadílku (13.12.2019) Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
13.12.2019Investoři dostali bohatou vánoční nadílku BHS (BH Securities a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688