Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.02.2017 09:13:31

Rozbřesk: Nový americký ministr financí přeladil na “konzervativní” strunu

Vystoupení nového ministra financí Spojených států Stevena Mnuchina ukazuje, že administrativa Donalda Trumpa v řadě bodů ustupuje od původních agresivních postojů. Mnuchin přiznal, že zatím nehodlá Čínu označit za měnového manipulátora - krok, který by pravděpodobně předcházel zavedení výraznějších cel na dovoz čínského zboží (i když technicky vzato to nezbytná podmínka není). Ministerstvo financí ale podle Mnuchina bude postupovat tradičním způsobem a vyhodnotí Čínu spolu s ostatními ekonomikami až v pravidelné dubnové zprávě.

Zdá se, že bývalý bankéř z Goldman Sachs Mnuchin si na rozdíl od Donalda Trumpa dobře uvědomuje, že Čína sice manipuluje se svojí měnou, v posledních letech ale prakticky výhradně na druhé straně. Jednoduše brání jejím výraznějším ztrátám způsobeným odlivem kapitálu z vnitřně předlužené ekonomiky. A taková manipulace se dá jen těžko označit jako nepřímá podpora čínského exportu.

Nový americký ministr financí také trochu tlumil sázky na rychlý příchod daňové reformy a fiskálního balíku - to před čtrnácti dny slíbil Donald Trump. Fiskální impulzy by v nejoptimističtějším scénáři podle našich odhadů mohly přinést americké ekonomice 1-2 procentní body k růstu v následujících dvou letech. Příliš agresivní plány ale mohou narazit na rozpočtově konzervativnější Kongres. Mnuchin včera také přiznal, že příprava daňové reformy (spolu s Kongresem) je velkou výzvou a finalizace se může posunout až do druhé poloviny tohoto roku¨(. To je pro řadu býků na trzích pravděpodobně zklamání.

FOREX

Region

Forint měl včera v podvečer tendenci mírně oslabovat, ale celkově bylo obchodování s regionálními měnami klidné. Nic na tom nezměnilo ani zveřejnění zápisu z únorového zasedání polské centrální banky (NBP), i když ten vyzněl o trošku více jestřábím způsobem než zápis lednový. Stabilita úrokových sazeb nicméně i nadále zůstává preferovaným scénářem jak pro NBP, tak pro nás.

Dnešek je v regionu bez očekávaných událostí. Další zajímavější událostí bude až zveřejnění revize odhadu růstu polského HDP za 2016Q4 příští úterý.

EUR/USD/GBP

Eurodolar se vrací zpět k hranici 1,06, když mu ubližuje holubičí rétorika Fedu. Včera promluvili dva američtí centrální bankéři (Kaplan a Lockhart) a ani jeden z nich nevypadal na to, že by se hrnul do březnového zvýšení úroků. Americká data přitom vypadají i nadále slušně a ty z trhu práce ukazují na další silný měsíční přírůstek pracovních sil v únoru.

Dnešní kalendář očekávaných událostí není příliš zajímavý, a tak trh bude zřejmě vyčkávat až na příští týden, kdy budou zveřejněna zajímavější makroekonomická čísla.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688